11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Proteste în Polonia, după moartea unei femei împiedicate să facă avort legal

(VIDEO) Proteste în Polonia, după moartea unei femei împiedicate să facă avort legal

Moartea unei femei însărcinate în Polonia a reaprins dezbaterea asupra interzicerii avortului într-una din țările cele mai devotate catolicismului din Europa, scrie Reuters, conform Digi24. Activiștii spun că femeia ar fi fost în viață dacă avorturile nu ar fi interzise aproape în totalitate în Polonia.

Izabela, o femeie de 30 de ani, aflată în a 22-a săptămână de sarcină, despre care familia ei susține că a murit de șoc septic deoarece doctorii au așteptat ca inima copilului ei nenăscut să se oprească, este prima victimă a legii care interzice avortul în Polonia, acuză activiștii.

Guvernul spune că nu legea este de vină pentru moartea ei, ci o eroare medicală.

Izabela a ajuns la spital în septembrie, după ce i s-a rupt apa, potrivit familiei. Ecografiile au arătat că fătul avea numeroase malformații.î

„Copilul are 485 de grame. Deocamdată, din cauza legii avortului, trebuie să aștept. Nu pot face nimic. (Medicii – n.r.) o să aștepte până moare sau se întâmplă ceva, iar dacă nu, pot să fac septicemie”, i-a scris Izabela mamei sale într-un mesaj, potrivit postului TVN24.

Într-o declarație pe site, spitalul Pszczyna se arată solidar cu durerea celor afectați de moartea Izabelei, în special cu familia ei. 

„Nu încă una”

Când cazul a ajuns în atenția opiniei publice, în urma unui tweet al avocatei Jalonta Budzowska, haștagul #anijednejwiecej („nu încă una”) s-a răspândit pe rețelele sociale și a fost preluat de protestatarii care cer schimbarea legii.

Parridul de guvernământ, Lege și Dreptate (PiS), respinge acuzațiile că decizia Tribunalului Constituțional este de vină pentru moartea Izabelei, pe care o atribuie unei erori medicale.

Președintele Poloniei a propus anul trecut schimbarea legii, în sensul de a permite întreruperea sarcii dacă fătul nu este viabil. partidul PiS, care deține majoritatea în parlament, nu a dezbătut încă propunerea.

Zeci de mii de polonezi au ieșit pe străzi în luna ianuarie pentru a protesta împotriva deciziei Tribunalului Constituțional, care a declarat neconstituțională întreruperea de sarcină în cazul fetușilor cu malformații, eliminând astfel cea mai răspândită posibilitate de a face avort legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS