10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalCîţu: Nu ar exista niciun argument ca PSD să ceară să vină la guvernare

Cîţu: Nu ar exista niciun argument ca PSD să ceară să vină la guvernare

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni că nu există niciun argument ca PSD să ceară să vină la guvernare, iar USR a plecat din Guvern.

„Ştim tot timpul că PSD a spus tot timpul că nu vrea la guvernare. Deci, nu ar exista niciun argument ca PSD să vină cu această cerinţă, iar cei de USR au plecat de la guvernare acum o lună de zile. Soluţia, astăzi, este acest Guvern minoritar condus de domnul Nicolae Ciucă, să trecem peste această perioadă dificilă din această iarnă.

Bineînţeles că putem să ne întâlnim în primăvară să vedem dacă există altă soluţie, dar astăzi pentru români aceasta este cea mai bună soluţie”, a spus Cîţu, la sediul central al PNL, subliniind că mesajele primite sunt că PSD nu doreşte la guvernare.

El a arătat că există o „alternativă reală” dacă Guvernul Ciucă nu trece de Parlament, respectiv alegerile anticipate.

„Atunci vă spun că responsabilitatea trecerii României cu un Guvern interimar, într-o perioadă dificilă, este a celor de la USR şi PSD, dacă ei doresc acest lucru – alegeri anticipate – să le spună românilor că asta este ce doresc, dar altfel astăzi trebuie să vină să spună că votează acest Guvern format din PNL şi UDMR, cu un premier care nu este preşedintele PNL, aşa cum au dorit şi să rezolvăm criza”, a spus Cîţu.

Preşedintele PNL a susţinut că cele zece măsuri propuse de PSD arată neseriozitate.

„PSD a spus de nenumărate ori şi chiar în ultimele zile când au fost desemnările pentru premier că nu vrea la guvernare. (…) Eu nu cred că românii se uită la reprezentanţii politici şi o să-i ia în serios pe unii care acum o zi spuneau că nu vor la guvernare, dar acum vor la guvernare.

Mesajele pe care le-am primit noi nu sunt că vor la guvernare. Noi am văzut, domnul prim-ministru desemnat, Nicolae Ciucă, a primit o listă de măsuri pe care cei de la PSD le-ar vedea importante pentru perioada următoare. Sunt acolo lucruri pe care şi noi le-am făcut şi cu care putem să fim de acord, dar aş vrea să ştie toţi românii că nu este o listă foarte serioasă pentru că impactul bugetar al acestei liste de măsuri este de 96 de miliarde de lei anul viitor, asta înseamnă aproape 10% din PIB. Într-o situaţie prin care trece România astăzi să vii cu măsuri care înseamnă 10% din PIB arată clar neseriozitate, sau iresponsabilitate sau că nu înţelegi tot contextul economic astăzi”, a spus Cîţu.

El a reiterat că mandatul PNL este un Guvern minoritar cu UDMR şi minorităţile.

Întrebat dacă există posibilitatea ca, luni seara, conducerea PNL să decidă flexibilizarea mandatului astfel încât PSD să aibă posibilitatea să vină la guvernare, el a răspuns că nu va susţine o astfel de măsură.

Despre o posibilă reîntoarcere a USR la guvernare, Cîţu a răspuns că acest partid întotdeauna a avut această variantă şi că putea să o aleagă înainte să voteze moţiunea împotriva PNL.

„Nimeni nu a propus acest lucru în conducerea PNL. (…) Nu are rost să discutăm despre scenarii”, a mai spus preşedintele liberalilor.

El a susţinut că este posibil ca BPN al PNL să se reunească luni seara sau marţi şi că la întâlnire se poate discuta despre condiţiile în care poate fi flexibilizat mandatul liberalilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS