10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCoreea de Nord a redeschis luni canalele de comunicare cu Sudul

Coreea de Nord a redeschis luni canalele de comunicare cu Sudul

Autorităţile de la Seul au anunţat restabilirea, luni dimineaţă, a canalelor de comunicare transfrontaliere între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, după întreruperea lor de către Phenian în luna august, transmite AFP.

„Guvernul consideră că odată cu restabilirea liniei de comunicare Sud-Nord a fost pusă o bază pentru reluarea relaţiilor inter-coreene”, se subliniază într-un comunicat al ministerului sud-coreean al unificării, care mai anunţă că oficiali ai ambelor ţări au purtat luni dimineaţa o conversaţie telefonică.

Totodată, „guvernul speră (…) să reia rapid dialogul şi să înceapă discuţii practice pentru restabilirea relaţiilor inter-coreene”, potrivit comunicatului citat.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un „şi-a exprimat intenţia de a restabili canalele de comunicare întrerupte dintre Nord şi Sud”, a raportat agenţia KCNA luni dimineaţa, adăugând că măsura vizează stabilirea unei „păci durabile” în peninsula coreeană.

„Organismele în cauză au decis să restabilească toate canalele de comunicare Nord-Sud de la ora 9:00 (00:00 GMT), pe 4 octombrie”, anunţase anterior agenţia.

Comunicarea dintre Phenian şi Seul, suspendată şi reluată de mai multe ori în ultimele luni, este restabilită la câteva zile după ce Coreea de Nord a testat mai multe rachete, evoluţie ce a determinat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a întrerupt unilateral toate canalele oficiale de comunicare militară şi politică în iunie 2020, după ce a denunţat răspândirea unor pliante de propagandă anti-Phenian pe teritoriul său de către militanţi sud-coreeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS