20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalJoe Biden, presat să extindă termenul limită pentru evacuările din Afganistan

Joe Biden, presat să extindă termenul limită pentru evacuările din Afganistan

Preşedintele american Joe Biden este presat să extindă termenul limită pentru evacuările din Afganistan dincolo de 31 august.

Şi premierul britanic Boris Johnson cere menţinerea trupelor americane pe aeroportul din Kabul şi luna viitoare, dar talibanii ameninţă că “vor fi consecinţe”.

În haosul din jurul aeroportului au izbucnit luni dimineaţă schimburi de focuri între atacatori necunoscuţi şi soldaţi ai forţelor de securitate afgane. Un soldat afgan a fost ucis. În confruntarea armată au intervenit ulterior forțe americane și germane

Zi şi noapte aşteaptă cu miile, dorm cum apucă şi speră să intre în procesul de triere, care îi poate scoate din Afganistan.

Adevărul este că mulţi dintre aceşti oameni nu vor apuca un loc într-un avion care să-i ducă departe de emiratul talibanilor. Sunt mii de copii, cu părinţi şi bunici în mulţime. Nu prea au de mâncare şi doar puţină apă. Măcar noaptea este răcoare, însă, la lumina zilei, sub soarele arzător de la orele amiezii, reîncepe calvarul.

Cei mai mulţi speră să ajungă în America, aşa că înghesuiala cea mai mare este în partea americană a aeroportului, unde sute de puşcaşi marini menţin controlul.

Termenul limită de 31 august stabilit de administraţia americană pentru retragerea definitivă a forţelor sale din Afganistan este considerat din ce în ce mai greu de respectat de partenerii Statelor Unite.

Franţa consideră că este nevoie de mai mult timp, după termenul limită de 31 august, pentru a duce la bun sfârşit evacuările persoanelor cu risc din Afganistan, după preluarea puterii de către talibani, a declarat luni, 23 august, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, relatează Reuters şi AFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS