5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaPreşedintele Tunisiei l-a demis pe prim-ministru şi a suspendat parlamentul

Preşedintele Tunisiei l-a demis pe prim-ministru şi a suspendat parlamentul

Preşedintele tunisian Kais Saied l-a demis pe prim-ministrul Hichem Mechichi şi a suspendat activitatea parlamentului, după ce în ţară au avut loc numeroase demonstraţii violente în legătură cu situaţia economică şi gestionarea pandemiei, informează News.ro.

Kais Saied a ridicat imunitatea tuturor parlamentarilor şi a spus că va numi un prim-ministru în orele următoare pentru a readuce calmul în ţară.

„Potrivit Constituţiei, am luat deciziile cerute de situaţie pentru a salva Tunisia, statul şi poporul tunisian”, a spus Saied după o întâlnire de urgenţă cu oficialii din Apărare. „Trecem prin cele mai delicate momente din istoria Tunisiei. Nu este vorba despre o suspendare a Constituţiei, nici despre o abatere de la legitimitatea constituţională, lucrăm conform legii”, a adăugat el.

După anunţul făcut de Saied, oamenii au ieşit în stradă pentru a sărbători.

Mişcarea islamistă Ennahdha, forţa dominantă în Parlament, a spus într-un comunicat publicat online că este vorba despre „o lovitură de stat împotriva revoluţiei şi Constituţiei”. A fost subliniat că „susţinătorii şi poporul tunisian vor apăra revoluţia” din 2011.

Duminică, mii de oameni au sfidat restricţiile impuse în contextul pandemiei şi temperaturile ridicate pentru a demonstra în Tunis şi alte oraşe. Forţele de securitate au intervenit în forţă, mai ales în capitală. Au fost făcute mai multe arestări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS