6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNational(LIVE VIDEO) Începe prima întâlnire între președinții Biden și Putin

(LIVE VIDEO) Începe prima întâlnire între președinții Biden și Putin

-

Prima întâlnire între președinții Biden și Putin începe în scurt timp la vila La Grange de pe malul Lacului Geneva, liderul rus sosind deja în Elveția pentru un summit istoric având în vedere contextul tensionat al relațiilor dintre cele două state și lista destul de lungă a disensiunilor pe diferite dosare, începând cu amestectul Rusiei în alegerile prezidențiale americane și continuând cu atacurile cibernetice la care au fost supuse instituții și companii americane de către hackeri ruși.

14.41 La debutul întrevederii, președintele Vladimir Putin a declarat că speră la discuții ”productive”. Pe durata oportunităților de imagine pentru presă, atmosfera dintre cei doi a părut mai degrabă încordată.

La întâlnire sunt prezenți și miniștrii de externe ale celor două țări, secretarul de stat american Antony Blinken și diplomatul rus Serghei Lavrov.

14.27: Summitul Biden-Putin a început, cei doi lideri dând mâna înainte de a intra la discuțiile care au loc la Vila La Grange. Cei doi au fost întâmpinați de președintele Elveției, gazda evenimentului. Biden și Putin nu vor susține declarații de presă comune la final.

14.18: Președintele SUA Joe Biden a ajuns și el la locul summitului, la vila La Grange, unde așteaptă omologul său rus.

Nu este pentru prima oară când cei doi se întâlnesc, însă este prima oară când cei doi discută de pe aceeași poziție de președinte.

13.42: Președintele rus Vladimir Putin a aterizat în Elveția, în vederea summitului.


Coloana oficială se îndreaptă către locul întâlnirii, vila La Grange, de pe malul Lacului Geneva, unde Putin este așteptat de președintele Elveției.
–-
Un alt subiect sensibil este cel al drepturilor omului, cazul Alexei Navalnîi fiind pe agenda americană, dar și un eventual schimb de prizonieri. Washingtonul mai este interesat și de retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, Biden intrând la convorbiri după discuțiile cu aliații din cadrul summitului NATO.

Relațiile bilaterale s-au degradat continuu în ultimii ani, ajungându-se la situația în care cele două state nu au la această oră ambasadori la Washington și Moscova.

Cei doi lideri vor încerca însă să ajungă la un numitor comun pe teme precum acordul privind controlul armelor și arsenalul nuclear sau schimbările climatice.

Nu se știe exact cât va dura întrevederea, în schimb sunt anunțate conferințe de presă separate.

Dacă până nu demult Biden spunea despre Putin că este ”un criminal”, fără suflet, cu puțin timp înaintea summitului, președintele american a declarat că își dorește o ”relație stabilă și predictibilă” cu Rusia. Biden a mai spus că acesta este un ”adversar pe măsura” SUA și că nu se pune problema dacă poate avea încredere în Putin, ci dacă se ajunge la un acord asupra temelor discutate.

Ultimul summit între președinții american și rus a avut loc în vara lui 2018, la Helsink , Vladimir Putin având atunci discuții cu Donald Trump. La acea dată, cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună în care Trump l-a susținut pe Putin în ce privește acuzațiile de imixtiune în alegerile americane, respingându-le și dând o lovitură de imagine propriilor servicii de informații americane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru tineri s-au bătut ziua în amiaza mare pe...

Poliţiştii Secţiei 5 Poliție Craiova au fost sesizați vineri...

ȘTIRI GdS