11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalRusia salută dorința lui Biden de a prelungi tratatul New Start

Rusia salută dorința lui Biden de a prelungi tratatul New Start

Kremlinul a spus astăzi că salută intenția noului președinte american Joe Biden de a extinde tratatul de control al armelor nucleare cu Rusia. Kremlinul a precizat că Moscova vrea să vadă propunerile concrete ale Washingtonului. transmite Reuters.

Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice New START încheiat între SUA şi Rusia, care expiră la începutul lui februarie, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că importante sunt detaliile propunerii americanilor.

Administrația Trump a încercat să pună noi condiții la orice reînnoire a tratatului, însă Moscova a respins modificările.

Rusia a spus miercuri că speră la o colaborare „mai constructivă” cu administrația noului președinte american. Își doresc asta pentru prelungirea tratatului major de dezarmare.

Acuzaţii la adresa lui Donald Trump

„Precedenta administraţie americană a dus o campanie planificată şi deliberată pentru distrugerea tratatelor din domeniul controlului asupra armamentelor”, se menţionează în comunicatul Ministerului rus de Externe. Acesta acuză administraţia Trump că a căutat să ridice restricţiile pentru a permite Washingtonului să „crească şi să utilizeze puterea militară fără control”.

New START, ultimul tratat major dintre SUA şi Rusia, a fost semnat în 2010. Acesta limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare. Numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate este limitat la 700. Este o reducere cu aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în anul 2002.

Citește și : Cod galben în bazinele hidrografice Someş-Tisa, Crişuri, Jiu, Olt

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS