16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaArmenia și Azerbaidjan pun capăt conflictului din Nagorno-Karabah

Armenia și Azerbaidjan pun capăt conflictului din Nagorno-Karabah

După şase săptămâni de lupte grele între forţele armene şi azere, prim-ministrul armean a semnat un acord cu președinții Azerbaidjanului şi Rusiei pentru a pune capăt conflictului militar asupra regiunii Nagorno-Karabakh, scrie hotnews.

Acordul semnat marţi noapte vine după ce forţele Azerbaidjanului au avansat constant în enclavă, iar oficialii din Baku au declarat că au ocupat zeci de aşezări în Nagorno-Karabakh, la o zi după ce au proclamat victoria în bătălia pentru al doilea cel mai mare oraş din regiune.

O decizie „dureroasă”

„Am luat această decizie după o analiză profundă a situaţiei de luptă şi discuţii cu cei mai buni experţi din domeniu”, a spus Nikol Pashinyan pe reţelele de socializare, citat de Guardian, potrivit Mediafax.

„Aceasta nu este o victorie, dar nu există înfrângere până nu te consideri învins. Nu ne vom considera niciodată învinşi şi acest moment va deveni un nou început al unei ere a unităţii şi renaşterii noastre naţionale”, a continuat premierul, care a adăugat că decizia a fost „foarte dureroasă”.

El a spus că acordul va intra în vigoare marți, de la ora locală 1:00.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a confirmat ulterior ştirea într-o întâlnire online cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. „Declaraţia trilaterală semnată va deveni un moment crucial în soluţionarea conflictului”, a spus Aliyev.

Proteste în Armenia

Imediat după anunţul făcut de premierul armean, o mulţime de oameni a ieşit pe străzile din Erevan. Nemulţumiţi de decizia executivului, oamenii au pătruns în clădirea guvernului în căutarea premierului. Alţi protestatari au ajuns la locuinţa premierului, dar nu l-au găsit nici aici.

Vladimir Putin a declarat luni noapte că războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a încheiat, Baku şi Erevan au încheiat o înţelegere care va crea condiţiile pentru încetarea crizei dintre cele două popoare. Rusia va trimite 2.000 de militari pentru menţinerea păcii pe coridorul Lachin dintre cele două zone, potrivit canalului Russia Today.

Trupele vor controla zona, după ce soldaţii armeni se vor retrage şi vor rămâne în regiune timp de 5 ani, potrivit acordului care prevede şi o prelungire. Nici soldaţii azeri, nici cei armeni nu mai pot înainta dincolo de poziţiile lor actuale.

Acordul mai prevede şi construirea unui drum în zona Lachin în următorii 3 ani pentru a lega Armenia de Stepanakert, capitala Nagorno-Karabakh. În paralel, un alt drum va fi construit prin Armenia pentru a lega Azerbaidjan de enclava Nakhichevan. Până atunci, trupele ruseşti vor supraveghea traficul prin Armenia către Nakhichevan.

Armata rusă se îndreaptă deja spre regiune

La câteva minute după semnarea acordului de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan, Rusia a început să desfăşoare forţe de menţinere a păcii în regiunea contestată Nagorno-Karabakh. Avioanele şi convoaiele de vehicule sunt deja pe drum.
Mai multe avioane de transport Il-67 au decolat din Ulyanovsk, transportând primul lot de trupe de menţinere a păcii, a confirmat ministerul rus al Apărării în jurul orei 2.30, ora Moscovei.
O filmare lansată de Ministerul Apărării din Rusia arată un convoi format din camioane, transportoare blindate de personal şi alte vehicule de sprijin care se îndreaptă spre regiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS