4 C
Craiova
vineri, 23 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Politica ONU face apel la „evitarea unui război rece“

ONU face apel la „evitarea unui război rece“

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat astăzi, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, că în contextul pandemiei de COVID-19, lumea are nevoie de „un armistiţiu mondial pentru a stinge conflictele calde“. De asemenea, în acelaşi timp trebuie să facă „totul pentru a evita un nou război rece“, potrivit Agerpres.

Timp de o săptămână, reprezentanţii a 193 de ţări, inclusiv SUA şi China, vor lua de astăzi cuvântul cu prilejul Adunării Generale care se desfăşoară în mediul virtual în acest an, din cauza pandemiei.
„Este o direcţie foarte periculoasă“, a avertizat el, denunţând rivalitatea chino-americană crescândă în lume.

„Lumea noastră nu va suporta un viitor în care cele mai mari două economii vor împărţi planeta de o parte şi de alta a unei mari fracturi. Fiecare cu propriile sale reguli comerciale şi financiare, propriul internet şi propriile capacităţi în materie de inteligenţă artificială“, a subliniat el.

Antonio Guterres a reamintit că a cerut încă din martie încetarea ostilităţilor pentru a facilita lupta împotriva pandemiei.

„A venit momentul să dăm împreună un nou impuls păcii şi reconcilierii. Fac apel la comunitatea internaţională să-şi intensifice eforturile – sub conducerea Consiliului de Securitate – pentru a ajunge la o încetare a focului mondială până la sfârşitul anului“, a declarat şeful ONU.

Puţine lucruri s-au concretizat, totuşi.

„Anumite mişcări armate au răspuns prezent – în Camerun, Columbia, Filipine şi în alte părţi – chiar dacă aceste armistiţii pe care le-au anunţat nu au fost menţinute“, a recunoscut el.

Printre evoluţiile pozitive, secretarul general a menţionat Sudanul şi noua sa putere. De asemenea, Afganistanul şi începutul negocierilor de pace interafgane şi Siria, unde există o încetare a focului în regiunea Idleb care este respectată de mai multe luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Guvernul a aprobat ordonanţa prin care părinţii primesc zile...

Guvernul a aprobat ordonanţa prin care părinţii primesc zile libere plătite de stat

ȘTIRI GdS

Dezvăluiri despre ‘marea reţea de corupţie’ a familiei Biden...

Familia Biden se află în centrul unui scandal legat de bani pe care fiul candidatului democrat la preşedinţia SUA i-ar fi luat...

Ultima dezbatere Biden versus Trump. Temele principale: COVID, criza...

Ultima confruntare televizată dintre Donald Trump și Joe Biden a avut loc în această dimineață în Nashville, statul Tennessee și a fost...

PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la...

Surpriză la finalul negocierilor PNL - USR-PLUS pentru o alianță la nivel local pentru Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara. Cu...

Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu au demisionat din PSD

Senatorul Șerban Nicolae și deputatul Liviu Pleșoianu au demisionat din PSD, după ce partidul nu i-a pus pe lista pentru alegerile parlamentare...

Ce invocă PNL în sesizarea la CCR privind alegerea...

PNL a depus joi la Curtea Constituțională sesizarea privind alegerea controversatului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, invocând printre altele că acesta...

Marea Britanie: Restricții pentru cetățenii UE cu antecendete penale

Marea Britanie înăsprește regimul de acces pentru cetăţenii Uniunii Europene care au antecedente penale, conform Ministerului de Interne britanic, potrivit BBC.