24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaProtestul studenților maghiari, un simbol al rezistenței în fața guvernului Orban

Protestul studenților maghiari, un simbol al rezistenței în fața guvernului Orban

Săptămâna trecută, aproape 100 de studenți au ocupat principala clădire a unei prestigioase universități din Ungaria pentru a protesta față de ceea ce, în opinia lor, ar fi o preluare a universității lor de către guvernul autocrat al premierului Viktor Orban, iar protestul a devenit un simbol al rezistenței în fața conducerii naționaliste a țării, potrivit New York Times.

Desfășurată la Universitatea de Teatru și Film din centrul Budapestei, demonstrația s-a bucurat și de sprijinul unor organizații teatrale, de cel al studenților, precum și de cel al unor actori și instituții universitare din Ungaria și din Europa. Studenții și-au început protestul lunea trecută, iar duminică, mii de demonstranți au format un lanț uman care s-a întins de la baricada din fața universității până pe treptele clădirii Parlamentului, pe o distanță de cinci kilometri.Protestatarii au pus în circulație o petiție prin care se declară autonomia universității, iar sosirea documentului la parlament a fost întâmpinată cu urale de către demonstranți.

“Orice om are dreptul constituțional de a beneficia de educație indiferent de vederile sale politice”, a declarat Panni Szurdi, un student în vârstă de 22 de ani al universității care numără în total 500 de studenți.

În discuție se află o lege adoptată în acest an de partidul lui Orban, prin care proprietatea acestei universități publice este transferată unei fundații private. Guvernul a desemnat totodată o nouă conducere, existând astfel temeri că universitatea, de multă vreme vizată de guvern, va fi forțată să se apropie mai mult de viziunea unei Ungarii naționaliste și conservatoare așa cum este ea promovată de Viktor Orban.

În luna iulie,, Administrația Orban a declarat că schimbările vor permite universității ‘să funcționeze mai independent față de stat‘, iar rezultatul ar fi ‘niște șanse mai mari de care ar putea profita studenții care studiază arta teatrală, televiziunea sau cinematografia‘.

În timp ce demonstrația a continuat pe parcursul săptămânii trecute, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului, a declarat că guvernul “nu va împiedica pe nimeni să-și exercite dreptul constituțional de a protesta, chiar dacă obiectivul acestor proteste este ceva cu care noi nu suntem de acord sau dacă noi considerăm că temerile demonstranților sunt neîntemeiate”.

Susținătorii demonstranților au venit cu ajutoare în fața universității baricadate, unde între 70 și 100 de studenți rezistaseră pe tot parcursul săptămânii. Studenții au declarat că nu vor renunța la baricadă până când noua conducere a universității nu va răspunde cererii lor legate de autonomia instituțională.

“Este vorba despre un război cultural pe care Viktor Orban îl duce în mod deliberat și hotărât“, a declarat Mihaly Cserni, în vârstă de 23 de ani, președintele conducerii studențești a universității.

Universitatea de Teatru și Film din centrul Budapestei a fost înființată în anul 1865

Înființată în anul 1865, școala a avut numeroși absolvenți deosebit de prețuiți, precum Geza Robrig, actorul principal din filmul ‘Fiul lui Saul’, care, în 2016, a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, influentul director de imagine Vilmos Zsigmond și regizoarea Ildiko Enyedi, cunoscută pe plan internațional pentru un film premiat în 2017, intitulat ‘Despre trup și suflet’.

Guvernul lui Orban a promis că administrația universității va avea un cuvânt de spus în privința noii conduceri, dar acest lucru nu a fost adoptat, după cum afirmă Laszlo Upor, prorectorul universității. În august, conducerea a introdus noi reglementări, retrăgând efectiv dreptul senatului universității de a hotărî probleme de ordin bugetar sau managerial.

În semn de protest, întregul senat și majoritatea consiliului de administrație au demisionat vineri, peste 1000 de protestatari s-au adunat în fața universotății pentru a-și demonstra solidaritatea față deprotestatari, în frunte cu reverenul Gabor Ivanyi, un preot metodist a cărui biserică s-a numărat printre cele 200 de instituții religioase cărora Orban le-a retras atestarea de stat în 2017.

Prelatul a fost un critic dur și, potrivit declarațiilor sale, ținta politicilor fasciste ale guvernului.

“Voi sunteți viitorul nostru – voi ne sunteți speranța”, le-a spus studenților Ivanyi. “Știu că este o mare povară, o povară imposibilă, dar aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru că v-ați gândit să treceți la acțiune“.

Prorectorul Upor, în vârstă de 63 de ani, a declarat că studenții “s-au confruntat, pe o scară mai mică, cu o dictatură – s-au izbit de aroganța și de orgoliul celor puternici“. “Dar ei au văzut totodată și forța propriilor acțiuni și s-au bucurat de solidaritatea celor din jur“, a mai adăugat Upor. “Este o lecție pe care nu o vor uita niciodată”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS