25.5 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Politica Europa Protestatarii bulgari dau vina pe provocatori pentru turnura violentă a manifestațiilor

Protestatarii bulgari dau vina pe provocatori pentru turnura violentă a manifestațiilor

Protestatari din fața clădirii parlamentului din capitala Sofia s-au ciocnit săptămâna trecută cu poliția – unul dintre cele mai violente episoade ale manifestațiilor anticorupție care au loc de două luni pe tot cuprinsul Bulgariei, potrivit EUobserver.

Peste 60 de oameni au fost arestați, conform poliției, iar 45 au necesitat îngrijiri medicale.

Manifestanții au venit cu miile pentru a cere demisia premierului Boiko Borisov și a procurorului general Ivan Gheșev, acuzați de legături cu mafia și cu diverși oligarhi, precum și de pasivitate în lupta anticorupție.

Opozanții lui Borisov s-au înfuriat după ce procurorul general a dispus un raid la birourile președinției, președintele Rumen Radev fiind extrem de critic la adresa partidului de guvernare.

De atunci, la începutul lui iulie, cele două tabere au rămas într-o stare de confruntare, iar manifestațiile de săptămâna trecută s-au bucurat de o participare-record.

„Protestul a fost enorm, cu peste 50.000 de participanți, majoritatea tineri, din clasa mijlocie, cu studii superioare, au fost și studenți”, a declarat pentru EUobserver europarlamentarul Radan Kanev de la Partidul Popular European de centru-dreapta.


Manifestanții au fost motivați să iasă în stradă în capitală de propunerea controversată a adoptării unei noi constituții – care ar menține la putere actualul guvern de centru-dreapta.

Adrian Nikolov, cercetător la Institutul pentru Economie de Piață, califică tentativa de amendare a constituției drept o încercare a lui Borisov de a trage de timp și a rămâne la putere până la alegerile din martie.

„Întreaga dezbatere despre constituție e o stratagemă”, a declarat el pentru EUobserver.

„Revoltă Națională”?

În ultimele câteva săptămâni protestele au fost botezate „Revolta Națională” pentru a ridiculiza Adunarea Națională – organul legislativ al Bulgariei responsabil cu amendarea constituției, afirmă Bogomir Bogomirov, un protestatar din Sofia și organizator al unui miting pașnic.

Protestatarii s-au adunat pentru a bloca clădirea parlamentului înainte de revenirea parlamentarilor din vacanța de vară, iar unii au încercat să spargă cordonul de polițiști care înconjura clădirea.

„Protestatarii au vrut să se facă auziți. Au fost ignorați atât de parlamentari cât și de guvern în ultimele două luni”, a spus Dimo Diminov, un alt protestatar.

El a declarat pentru EUobserver că poliția nu s-a străduit suficient să-i izoleze pe indivizii violenți – însă apoi ea însăși a reacționat brusc cu violență împotriva tuturor manifestanților, inclusiv a majorității pașnice.

„Eu însumi am primit două lovituri de baston de la un polițist care-mi striga furios să plec, într-un moment în care deja ieșisem din mulțime.”Bogomir Bogomirov a afirmat că tensiunea s-a amplificat când unii manifestanți au aruncat cu artificii spre clădirea parlamentului.

Poliția a intervenit și astfel a provocat replica unui grup mai radical de protestatari.

„A fost și multă furie. Furie că după 60 de zile de manifestații revendicările nu au fost satisfăcute”, a declarat Bogomirov pentru EUobserver.Kanev, un opozant al premierului, a declarat că au fost mobilizați provocatori pentru a compromite atât protestul în sine cât și pe politicienii care-l susțin.

„Utilizarea provocatorilor pentru a justifica un nivel mai mare al violenței poliției e ceva obișnuit în politica din Bulgaria în ultimii 30 de ani”, a declarat el pentru EUobserver.

Însă ministrul bulgar al apărării Krasimir Karakachanov a catalogat public acțiunile protestatarilor drept „atacuri organizate, deliberate” într-o postare pe Facebook.

Andrei Kovacev, europarlamentar din partidul conservator de guvernare GERB, a declarat pentru EUobserver că nu confruntarea este soluția.„Avem nevoie să revenim urgent la dialogul politic pentru a ne pregăti pentru următoarele alegeri parlamentare. Următoarele alegeri sunt cea mai bună modalitate prin care bulgarii pot determina viitorul guvern și cursul țării prin mijloace democratice”, a declarat el

Comentând situația de la Sofia și din întreaga Bulgarie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a făcut apel săptămâna trecută ca forța să fie utilizată proporțional, exprimându-și totodată sprijinul pentru dreptul poporului bulgar de a protesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:16

Impact violent între două autovehicule, la Beharca

Doi şoferi au fost răniţi în urma unui accident produs astăzi, pe DN 6, în localitatea Beharca. Poliţiştii doljeni au stabilit că accidentul a fost produs de un şofer de 25 de ani, care s-a angajat într-o depăşire neregulamentară.

ȘTIRI GdS

Cîţu: Nu vom permite în acest an o creştere...

O creştere a punctului de pensie nu va fi permisă peste ceea ce s-a putut realiza până în acest moment, a declarat,...

Iohannis, intervenție în conflictul din Belarus, alături de președinții...

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, Lituaniei, Gitanas Nauseda, şi Poloniei, Andrzej Duda, îşi afirmă voinţa, într-o declaraţie comună, pentru susţinerea poporului Belarusului în...

Un senator, depistat pozitiv Covid-19, și-a suspendat campania electorală

Senatorul Pro România, Nicolae Marin, este infectat cu virusul SARS CoV-2. El a luat virusul de la un coleg de partid. Politicianul...

Băsescu o ironizează pe „impostoarea coruptă”, după ce Firea...

După ce Gabriela Firea a anunțat că participă la dezbateri electorale doar dacă ceilalți participanți își fac teste covid și antidrog, Traian...

Iranul cere țărilor să reacționeze la sancțiunile impuse de...

Miniştrii de externe ai Franţei, Regatului Unit şi Germaniei, precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de...

Ministrul Sănătății din Marea Britanie nu exclude o nouă...

Ministrul britanic al sănătăţii Matt Hancock a declarat duminica aceasta că un al doilea „lockdown” la nivel naţional este una dintre soluţiile...