16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalUE va contribui cu 400 de milioane de euro pentru vaccinuri antiCovid accesibile

UE va contribui cu 400 de milioane de euro pentru vaccinuri antiCovid accesibile

Comisia Europeană și-a confirmat luni interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, anunțând o contribuție de 400 de milioane de euro sub formă de garanții, menită să sprijine programul Organizației Mondiale a Sănătății în contextul eforturilor de combatere a pandemiei, potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială a Comisiei, potrivit teletrader.

„Cooperarea la nivel mondial este singura modalitate de a combate o pandemie mondială”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că „în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus (…) am văzut că actorii pertinenți din toată lumea și-au unit eforturile. Până în prezent aceștia s-au angajat să aloce aproape 16 miliarde EUR, iar organizațiile și cercetătorii cei mai talentați își unesc eforturile pentru a furniza vaccinuri, teste și tratamente, care vor fi bunuri universale, comune”.

Aceasta a anunțat că:

„O contribuție în valoare de 400 de milioane EUR la mecanismul COVAX, contribuție care vizează colaborarea în vederea achiziționării de viitoare vaccinuri în beneficiul țărilor cu venituri mici și medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, și anume acela de a combate, împreună, acest virus”.

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume.

Participarea UE la mecanismul COVAX va completa negocierile în curs de desfășurare ale UE cu companiile producătoare de vaccinuri, care au drept scop creșterea capacității de producție a producătorilor de vaccinuri, contribuind astfel la eforturile întreprinse la nivel mondial, potrivit Comisiei Europene.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară spune la rândul său că „doar lucrând împreună la nivel mondial, dând dovadă de solidaritate, putem combate coronavirusul. Avem nevoie de o abordare internațională favorabilă incluziunii și, așa cum demonstrăm astăzi, Echipa Europa (Comisia Europeană și statele membre ale UE) este hotărâtă să asigure succesul mecanismului COVAX și să faciliteze accesul la un vaccin în mod echitabil pentru persoanele din întreaga lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS