7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaPremierul Japoniei a demisionat

Premierul Japoniei a demisionat

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi-a anunţat astăzi demisia, invocând motive de sănătate. Este a doua oară când acesta demisionează din acest motiv, el suferind de colită ulceroasă, scrie la repubblica.

Demisionează a doua oară din cauza bolii

Premierul japonez Shinzo Abe a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că demisionează din funcție din motive de sănătate. Abe, care suferă de o colită ulceroasă ce l-a forţat deja să demisioneze şi în 2005, şi-a făcut mai multe controale medicale în urmă cu câteva zile.

„Starea mea actuală de sănătate, după cum rezultă în urma verificărilor recente, nu îmi permite să mă concentrez asupra celor mai importante probleme care privesc guvernul, motiv pentru care intenționez să mă retrag“, a spus premierul.
„Nu mi-ar plăcea ca boala să afecteze decizii politice importante”, a explicat el, precizînd că va continua să-şi servească țara „până când va fi găsit un succesor“.

Spitalizat de două ori în această săptămână, a fost imposibil să mai fie negate zvonurile și speculațiile despre sănătatea sa și să fie înlăturate suspiciunile că Abe nu-şi va putea duce până la final mandatul, în septembrie 2021. Știrile demisiei sale au dus la scăderea pieţei bursiere din Tokyo.

A vorbit şi despre coronavirus

Abe, care nu a mai informat mass-media despre Covid-19 de la mijlocul lunii iunie, a vorbit azi despre noile măsuri de combatere a pandemiei. El a făcut promisiunea că se va asigura un vaccin suficient – dacă va fi disponibil – pentru întreaga populație a țării până la începutul anului viitor şi că va deveni realitate planificata relaxare a restricțiilor pentru intrarea cetățenilor străini, începând cu 1 septembrie.

Existenţa unui vaccin este un factor-cheie care ar putea decide soarta Olimpiadei de la Tokyo, amânată pentru vara anului 2021 din cauza pandemiei.

Se presupune că vicepremierul Taro Aso va prelua postul de prim-ministru interimar, dar demisia lui Abe va declanşa aproape sigur o luptă pentru conducere în Partidul Liberal Democrat (LDP).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS