16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaBerlinul interzice demonstrațiile negaţioniştilor coronavirusului

Berlinul interzice demonstrațiile negaţioniştilor coronavirusului

Primăria Berlinului a luat decizia de a interzice mai multe demonstraţii ale negaţioniştilor coronavirusului, scrie lastampa. Zeci de mii de participanți erau așteptați în acest weekend la manifestaţii, mulți dintre ei fiind legați de extrema dreaptă.

Municipalitatea din capitala Germaniei a interzis mai multe demonstrații împotriva măsurilor restrictive cauzate de epidemia de coronavirus, planificate pentru weekend. Motivul deciziei este că numărul estimat de participanți este „de natură să încalce actuala ordonanță de protecție împotriva infecțiilor”, a declarat Departamentul de Interne al Senatului.

Manifestaţiile de pe 1 august au arătat „că participanții au ignorat în mod deliberat normele igienice în vigoare, precum și reglementările referitoare la adunările publice“.

17.000 de participanţi

Protestatarii intenţionau să mărșăluiască prin cartierul Mitte începând de la 11 dimineața și să se adune după-amiază pe Straße des 17 Juni. Demonstrația urma să aibă loc sub titulatura „Adunare pentru libertate”.

Organizatorii au anunţat la poliție că intenţionează să adune 17.000 de participanți. Câteva personalităţi marcante de pe scena de extremă dreaptă a țării, inclusiv membri ai partidului Alternative für Deutschland, au declarat că vor participa la manifestațiile de sâmbătă. Au fost anunţate și unele contrademonstrații.

Interdicția poate fi contestată în instanță, dar organizatorii speră în continuare să rezolve problema într-o întâlnire cu autoritățile.

„Statul nu poate fi înșelat“

„Aceasta nu este o decizie împotriva libertății de întrunire, ci o decizie de protecție împotriva infecțiilor”, a declarat Andreas Geisel, reprezentant al municipalității din Berlin.

„Suntem încă în mijlocul unei pandemii, iar numărul de infecții este în creștere. Prin urmare, trebuie să alegem între dreptul fundamental la libertatea de întrunire și dreptul la integritatea vieții. Am ales viața“.

Geisel a anunțat o intervenție decisivă a poliției în caz de revoltă. „Nu sunt dispus să accept a doua oară ca Berlinul să fie folosit greșit ca scenă pentru negaţioniştii coronavirusului, susținătorii Reich-ului și extremiștii de dreapta“, a spus el. „Statul nu poate fi înșelat”.

Precedent periculos

Pe 1 august, aproximativ 20.000 de persoane au demonstrat în capitala Germaniei împotriva măsurilor de prevenire a coronavirusului. Normele de igienă au fost ignorate în mod deliberat. Evenimentul a stârnit o discuție despre oportunitatea unei abordări mai dure a acestor forme de protest în perioadele de pandemie.

În trecut, Berlinul a anulat două mitinguri ale ideologului conspiraţionist Attila Hildmann, care este anchetat pentru incitarea la revolte populare și provocarea de alarme false. Participanții la mitingurile lui Hildmann au încălcat, de asemenea, obligația de a purta măști și de a păstra distanțarea socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS