14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalOrban: Niciun partid nu poate să îşi bată joc de instituţia moţiunii de cenzură

Orban: Niciun partid nu poate să îşi bată joc de instituţia moţiunii de cenzură

Premierul Ludovic Orban consideră că depunerea unei moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară este o acţiune neconstituţională şi afirmă că niciun partid sau lider politic „nu poate să îşi bată joc de această instituţie” şi să o folosească ca „mijloc de campanie electorală internă”, potrivit agerpres.

„Să vedem ce moţiune de cenzură va fi. Astăzi, am depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care am invocat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Privitor la moţiunea de cenzură, din punctul nostru de vedere nu poate fi depusă decât în sesiune normală, în sesiune ordinară, nu poate fi depusă în vacanţa parlamentară.

Pe de altă parte, acceptând prin absurd că s-ar putea depune o moţiune în sesiune extraordinară, care e de fapt o prelungire a sesiunii ordinare pe perioada vacanţei parlamentare, până la începutul sesiunii ordinare următoare, oricum nu s-a întâmplat, eu nu ţin minte ca în 30 de ani să se fi întâmplat o asemenea situaţie, să se depună moţiune de cenzură în plină vară, în vacanţă parlamentară.

Mai mult decât atât, moţiunea se depune într-o sesiune extraordinară, ea să fie citită într-o altă sesiune extraordinară şi posibil să fie votată în altă sesiune extraordinară sau în sesiunea ordinară.

Din punctul nostru de vedere este neconstituţional, instituţia moţiunii de cenzură este o instituţie democratică fundamentală, scrisă în Constituţie, care permite unei majorităţi parlamentare să înceteze activitatea unui guvern, dar eu consider că niciun partid politic şi niciun lider politic nu poate să îşi bată joc de această instituţie aruncând-o în derizoriu şi transformând moţiunea de cenzură, un instrument democratic, într-un mijloc de campanie electorală internă”, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban, în timpul unei vizite la Timişoara.

Curtea Constituţională a României a stabilit data de 1 septembrie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament privind existenţa unui conflict juridic, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară, au precizat, vineri, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS