8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinistrul Sănătății: „Am trecut prin a doua cocoașă, mai agresivă decât primul val al pandemiei. Nu ajungeam aici dacă după 15 mai se respectau regulile“

Ministrul Sănătății: „Am trecut prin a doua cocoașă, mai agresivă decât primul val al pandemiei. Nu ajungeam aici dacă după 15 mai se respectau regulile“

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susţine că ţara noastră a trecut printr-un al doilea val de Covid, mult mai grav decât primul, citat de hotnews. Acesta este de părere că dacă ar fi fost respectate regulile stabilite în momentul relaxării, 15 mai, nu am fi ajuns în această situație.

Tătaru a făcut aceste declarații marți, la Oradea, când a fost întrebat dacă nu este periculoasă relaxarea din ultima perioadă.

Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic, care a fost mai agresivă decât primul val. (…) Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă, a afirmat ministrul Sănătății.

Terapia intensivă, „încărcată“

Aflat într-o vizită neanunţată la spitalul Covid din Oradea, ministrul suţine că, în prezent, în spitalele din România, sunt „spre 1.034“ de paturi de terapie intensivă.

În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă. Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem spre 1.034 de paturi complet utilate și 473 de cazuri la ATI, a mai spus ministrul Sănătății.

Asimptomaticii nu vor să plece din spitale

Tătaru a mai spus că acest moment poate fi gestionat, dar nu poate fi lăsat doar în grija corpului medical. El a precizat că peste 4.000 de cadre medicale și personal auxiliar din spitale s-au infectat cu noul coronavirus.

Potrivit ministrului, dacă într-o primă fază autoritățile s-au confruntat cu pacienți asimptomatici care cereau externarea, acum se confruntă cu asimptomatici care refuză să iasă din spital.

Alte 1.014 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul ajungând la 72.208, potrivit datelor publicate marți de Grupul de comunicare strategică. În ultima zi au fost făcute 21.289 de teste. Numărul deceselor a atins 3.074, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 45 de noi decese. La terapie intensivă sunt internați 479 de pacienți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS