8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalIohannis: Europa se confruntă cu o serie de crize. Populismul, extremismul și rasismul cresc amenințător

Iohannis: Europa se confruntă cu o serie de crize. Populismul, extremismul și rasismul cresc amenințător

Europa se confruntă astăzi cu o serie de crize care pot submina valorile fundamentale, populismul, rasismul și negarea Holocaustului crescând amenințător, a declarat președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor,într-un mesaj publicat duminică de Administrația Prezidențială.

”Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre”, a transmis șeful statului într-un mesaj publicat duminică de Administrația Prezidențială.

Aproape jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi au fost uciși în timpul ocupației naziste din Europa, mai menționează Iohannis, precizând că în România, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la ordinul ”dictatorului român și aliatului naziștilor, Ion Antonescu”. Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața.

”O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români”, mai spune președintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS