31.9 C
Craiova
marți, 11 august, 2020
Știri de ultima oră Politica National Președintele Senatului, despre legea carantinei: „Nu există garanției că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un strănut”

Președintele Senatului, despre legea carantinei: „Nu există garanției că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un strănut”

Acuzați că blochează din motive politice noua lege a carantinei, social-democrații răspuns liberalilor, susținând că actul normativ este foarte prost și nu protejează românii de abuzuri.

„Nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un singur strănut”, a declarat, duminică, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

El a reluat argumentele PSD pentru amânarea votului pe actul normativ:

  • „Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară.
  • Nu este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.
  • Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.
  • Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată doar în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!
  • Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate”.

Ludovic Orban s-a arătat sâmbătă revoltat de amânarea adoptării legii și a comentat că nu înțelege „încăpățânarea PSD de a trage de timp și a pune bețe în roate” guvernului, în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus crește și nu există instrumente legale pentru cei care sunt externați la cerere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Majorarea cu 20% a alocațiilor copiilor, respinsă în comisiile...

Majorarea cu 20% a alocațiilor copiilor a fost respinsă în comisiile de specialitate ale Senatului. Dacă decizia va fi menținută atât la plen, cât...

A murit Oliviu Gherman, fostul preşedinte al Senatului

Fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman a murit, la vârsta de 90 de ani. Informaţia a fost confirmată marţi de Adrian Năstase, pe...

Summitul G7, amânat până după alegerile prezidențiale din SUA

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că a cerut ca Summitul G7 să fie amânat până după alegerile prezidențiale americane din noiembrie,...

Belarus: Un protestatar a murit după ce un dispozitiv...

Un protestatar din Belarus a murit luni în Minsk după ce un dispozitiv exploziv neidentificat i-a explodat în mâini în timp ce...

Trump vrea să i se adauge chipul pe monumentul...

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminica aceasta că i se pare o idee bună să i se adauge chipul alături de...

Comunitatea internațională, ajutor de urgenţă în valoare de 252,7...

O sumă de 252,7 milioane de euro va fi mobilizată de comunitatea internațională pentru a ajuta la recuperarea Libanului în urma dezastrului...