9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalUn universitar chinez a fost arestat după ce l-a criticat pe Xi Jinping

Un universitar chinez a fost arestat după ce l-a criticat pe Xi Jinping

Autorităţile chineze au arestat luni un eminent profesor care a publicat mai multe texte critice împotriva preşedintelui Xi Jinping şi presupusului său rol în epidemia de COVID-19, potrivit mai multor apropiaţi, relatează nytimes.

Angajat al prestigioasei Universităţi Tsinghua din Beijing, Xu Zhangrun este unul dintre foarte puţinii universitari care au îndrăznit să critice deschis Partidul Comunist Chinez (PCC) aflat la putere.

Acest profesor de Drept a fost reţinut la domiciliul său de la periferia capitalei de către peste 20 de persoane, a precizat pentru AFP unul dintre prietenii săi, care a cerut să rămână anonim de teama unor eventuale represalii.

Xu Zhangrun a publicat la începutul lui 2020 o colecţie din textele sale la Hong Kong

El critica în ele ceea ce prezenta drept o acaparare a puterii de către Xi Jinping de la venirea sa la conducerea ţării la sfârşitul lui 2012.

Profesorul a scris, de asemenea, în februarie un articol prin care denunţa cultura înscenării şi cenzurii încurajate de preşedinte, care ar fi contribuit la răspândirea COVID-19 în ţară.

În 2018, Xu Zhangrun a denunţat de asemenea pe internet abolirea de către parlament a limitei de două mandate prezidenţiale. Această schimbare constituţională i-a permis lui Xi Jinping să se menţină la putere fără limită de timp.

Soţia profesorului a primit luni un apel telefonic de la o persoană care s-a prezentat drept poliţist şi care a justificat arestarea soţului său prin faptul că el ar fi recurs la serviciile unei prostituate în timpul unei deplasări la Chengdu (sud-vest), a declarat un apropiat pentru AFP.

Xu Zhangrun s-a deplasat în acest mare oraş în urmă cu câteva săptămâni cu mai mulţi universitari liberali, a spus acest prieten, calificând acuzaţiile împotriva scriitorului drept „ridicole şi josnice”.

Numeroşi profesori din universităţi chineze spun că au constatat o înăsprire a controlului ideologic şi o diminuare a libertăţilor de la venirea la putere a lui Xi Jinping

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS