10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaParlamentul german vrea să înăsprească regulile de supraveghere online a instigării la ură

Parlamentul german vrea să înăsprească regulile de supraveghere online a instigării la ură

Camera inferioară a parlamentului german a aprobat joi o lege care va forța platformele social media să raporteze poliției federale cazurile grave de ​instigare la ură, relatează Politico.

„Trebuie să facem mai multe pentru a preveni ura și defăimarea din a se răspândi online”, a afirmat Johannes Fechner, purtătorul de cuvânt pentru probleme juridice al Partidului Social-Democrat din care face parte și ministrul Justiției Christine Lambrecht

Actul normativ va trebui aprobat și de Bundesrat, camera superioară a parlamentului, înainte de a intra în vigoare. Votul, programat pe 18 septembrie, ar putea avea loc mai devreme, potrivit unor oficiali din parlament.

În 2017 Germania a adoptat Netzdeg, considerată a fi una din cele mai dure legi din rândul statelor occidentale menite să controleze postările pe platformele social media.

Pe fondul intensificării extremismului de dreapta, guvernul cancelarului Angela Merkel a anunțat anul trecut că urmează să înăsprească și mai mult regulile existente și să forțeze platforme ca Facebook sau Twitter să semnaleze exemplele grave de discurs al urii – precum incitarea la ură rasială – către Poliția federală.

Mutarea a atras critici din partea activiștilor pentru libertăți civile, oficialilor din industrie și experților legali, aceștia avertizând că noile reguli vor încălca viața privată, deschide calea înspre supravegherea în masă și permite colectarea inutilă de date.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS