16.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Politica National Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale

Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale

Legea adoptată de Camera Deputaților privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale a fost atacată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. Renate Weber a declarat pentru HotNews.ro că există cel puțin două motive de neconstituționalitate.

Renate Weber a declarat pentru HotNews.ro că principalele două motive pentru care a sesizat Curtea Constituțională vizează încălcarea articolelor 16 (n.r. – privind egalitatea în drepturi) și 56 (n.r. – Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale) din Constituție.

  • „Pe de o parte, modul în care este făcută reglementarea este discriminatoriu, iar, pe de altă parte, se încalcă articolul privind justa așezare a sarcinilor fiscale. Dacă ne uităm la modul în care este făcută legea care se referă la pensiile de serviciu, acolo se vorbește despre taxare, dar în realitate este vorba despre impozitare. Ne aflăm, de fapt, în fața unei duble impozitări.
  • (…) Statul are dreptul să stabilească o impozitare progresivă, dar ea trebuie făcută într-un mod nediscriminatoriu. Ori în această lege este aleasă categoria pensionarilor, iar din această categorie este aleasă o altă categorie a celor care au pensii de serviciu cărora li se aplică acestă impozitare. În opinia noastră, așa ceva este neconstituțional.
  • În opinia mea, suntem și în fața unei mari ipocrizii, pentru că în toate discursurile pe care le-am auzit, din partea politicienilor, chiar și a jurnaliștilor, toată lumea nu făcea decât să aștepte decizia CCR (n.r. – privind legea de abrogare a pensiilor speciale). Toată lumea știa cumva, acceptase că este o lege neconstituțională și aștepta să vadă decizia CCR. Ori nu cred că aceste este felul în care trebuie să se legifereze într-un stat de drept”, a declarat Renate Weber pentru HotNews.ro.

Până la acest moment, Curtea Constituţională nu a stabilit un termen la care urmează să fie discutată sesizarea.


De altfel, Avocatul Poporului, alături de instanța supremă, a atacat la Curtea Constituțională și legea adoptată de Camera Deputaților în luna ianuarie prin care erau abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților, primarilor, diplomaților și judecătorilor CCR. Reamintim că în luna mai CCR a decis că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale este neconstituţională în ansamblul său.
Și Secțiile unite ale instanței supreme s-au întrunit joi pentru a decide dacă ICCJ va ataca la CCR legea votată miercuri de deputați.

În plină campanie electorală (neoficială), PSD și PNL au căzut de acord să introducă în regim de urgență în dezbaterea plenului Camerei Deputaților un proiect de lege care impozitează pensiile speciale. Astfel, deputații au decis miercuri impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Proiectul a fost votat de toate partidele politice.
Potrivit legii votate miercuri, impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității ar urma să se facă astfel:

  • impozitare de 10% pentru sumele între 2.001 și 7.000 de lei
  • impozitare de 85% pentru sumele care depășesc pragul de 7.001 de lei

Joi, în plenul reunit al celor două Camere, proiectul a fost votat a doua oară. Pentru prima oară în Parlament, un proiect de lege este votat de două ori. Astfel, Plenul reunit al Parlamentului a decis joi, ca pensiile senatorilor şi deputaţilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85%. Cu 354 de voturi „pentru”, o abţinere şi 43 abțineri (USR), Parlamentul a modificat și prevederile referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 / Hermannstadt și CFR Cluj, victorioase în...

FC Hermannstadt a învins cu scorul de...

ȘTIRI GdS

Liga 3 / Reacții după meciul Universitatea II Craiova...

Universitatea II Craiova a înregistrat vineri o înfrângere surprinzătoare, scor 2-3, chiar pe „Extensiv“, în fața unei reprezentante a județului Olt de...

Profesor de sport, reţinut după ce a întreţinut relaţii...

Un profesor de educaţie fizică din judeţul Tulcea a fost reţinut de poliţişti, după ce a întreţinut relaţii sexuale cu eleve în...

Jaf ca-n filme! Un hoț a coborât cu frânghia...

Doi bărbaţi au pătruns într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei, unul dintre ei coborând în rapel de pe acoperişul blocului, au...

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere mutaţii, iar...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

Comisia Europeană lansează un plan de acţiune anti-rasism

Comisia Europeană a lansat astăzi un plan de acţiune pentru intensificarea eforturile de combatere a rasismului în blocul comunitar, inclusiv în instituţiile...