6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPSD: România a fost păsuită grație social-democraților. Ratingul „S&P” arată dezastrul din ultimele 7 luni”

PSD: România a fost păsuită grație social-democraților. Ratingul „S&P” arată dezastrul din ultimele 7 luni”

PSD afirmă, într-un comunicat transmis sâmbătă, că singurul motiv pentru care agenţia de rating Standard&Poor’s a „păsuit” retrogradarea Guvernului PNL a fost eficienţa guvernării PSD, adăugând că România „a fost mereu pe negativ cu PNL-PDL la guvernare”.

„Amatori economici care au prăbușit nivelul de trai al românilor”

În comunicatul social-democraților se transmite că „Rezultatele PSD la guvernare ţin încă pe linia de plutire nişte amatori economici, care – în doar 7 luni – au reuşit să prăbuşească nivelul de trai al românilor, dar şi mediul de afaceri. S&P a invocat aspectele pozitive structurale care s-au consolidat în timpul guvernării PSD din ultimii ani: a patra cea mai mică datorie guvernamentală netă în PIB din UE, un potenţial de creştere economică robust, una dintre cele mai mici ponderi ale datoriei externe nete în PIB dintre ţările UE şi accesul la fondurile structurale şi de coeziune alocate de UE. Agenţia de rating S&P acordă un cartonaş galben guvernării PNL arătând dezastrul din politicile fiscal bugetare implementate în ultimele 7 luni, cu deficite record, cu o viteză de împrumut de 1.000 euro/secundă, cu incapacitatea evidentă de a propune măsuri directe pentru protejarea puterii de cumpărare a populaţiei şi stimulare economică”.

Potrivit sursei citate, „Guvernul PNL şi-a ascuns incompetenţa angajându-se printr-o scrisoare la ceea ce a devenit eticheta guvernărilor galben portocalii – austeritatea”.

Ciolacu spune că s-au adeverit cele mai negre previziuni

PSD menţionează că agenţia de rating arată că decizia este strict condiţionată de angajamentul Guvernului privind: creşterea pensiilor să nu fie mai mare de 10%, adică un procent care nu acoperă nici măcar creşterea de preţuri; implementarea unor măsuri dure de austeritate începând cu ianuarie 2021, după alegeri; continuarea programului de împrumuturi la dobânzi junk de 3,5-4% pentru a păstra rezervele valutare la un nivel consistent cu menţinerea cursului de schimb.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susţine că „cele mai negre previziuni s-au adeverit”.

„Toate minciunile guvernării PNL au fost spulberate de Standard&Poor’s care reconfirmă, din păcate, că România rămâne acolo unde a băgat-o PNL – pe ‘negativ’ şi cu perspectiva de înrăutăţire! Unde este măreaţa creştere economică în fapt inexistentă?! Unde sunt tonele de bani netipăriţi de la Bruxelles cu care PNL se împăunează deja. Unde sunt investiţiile străine care, de fapt, fug din România?! Niciunde! Singura performanţă a PNL este viteza cu care îndatorează România la dobânzi uriaşe: 1.000 euro/secundă. În 7 luni au luat 80 de miliarde. Dar în economie au ajuns doar 3. Unde sunt banii?”, se întreabă Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Liderul PSD consideră că „guvernarea PNL-PDL a aruncat ţara în haos, austeritate şi şomaj şi este nevoie urgentă de un plan coerent şi sustenabil de măsuri pentru redresarea economiei”.

PSD: Guvernul PNL ne îndreaptă spre faliment

PSD susține că, în ultimele luni, Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, OECD, băncile şi alte instituţii financiare au arătat „o altă realitate decât cea pe care o vinde Guvernul”.

„A venit rândul agenţiei de rating S&P să răstoarne calculele Guvernului privind principalii indicatori macroeconomici în anul 2020: S&P estimează o cădere de 5,5% în 2020, Guvernul prognozează o scădere de doar 1,9%; S&P estimează un PIB nominal de 1.032 miliarde lei, în scădere cu 28 miliarde lei faţă de anul 2019 şi cu 50 de miliarde lei mai puţin decât estimarea Guvernului pentru anul 2020; S&P estimează o explozie a datoriei guvernamentale în PIB la 46,2%!!! mult peste prognoza Guvernului de 40,9% din PIB; S&P estimează un deficit de cont curent de 4,8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 4,1% din PIB; S&P estimează un deficit bugetar de 8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 6,7% din PIB; S&P estimează o depreciere de 6% a cursului leu dolar de la 4,26 lei/dolar în 2019 la 4,5 lei/dolar în 2020”, a adăugat PSD în comunicatul citat.

PSD mai atrage atenţia că „Guvernul PNL îndreaptă România spre faliment şi îi minte pe români în legătură cu cifrele reale ale dezastrului economic”.

„Guvernarea PNL-PDL a aruncat ţara în haos, austeritate şi şomaj. Este nevoie urgent de o alternativă puternică de centru-stânga care să vină să repare toate prostiile actualei guvernări”, mai susţine PSD.

Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, vineri, ratingul României la „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS