6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniunea Naţională a Judecătorilor, atac la Guvernul Orban

Uniunea Naţională a Judecătorilor, atac la Guvernul Orban

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă iniţiativa Guvernului Orban de a emite o ordonanţă de urgenţă care aduce modificări statului judecătorilor, informează Mediafax.

Concret, magistraţii care judecă dosare privind achiziţia publică sunt obligaţi să termine dezbaterile într-un anumit termen dacă nu vor să primească amenzi disciplinare.

Mai mult decât atât, UNJR spune că, prin OUG 23/2020, Guvernul nu a respectat rezultatul referendumului pe justiţie organizat anul trecut, prin care românii au votat ca Executivul României să nu mai emită OUG pe tema justiţiei. Reprezentanţii asociaţiei de judecători spun că adoptarea acestui act normativ fără dezbatere publică arată dispreţul faţă de munca judecătorilor.

Conform modicărilor, magistraţii spun că dosarul nu va putea fi judecat pe baza probelor din dosar, ci judecătorul îşi va concentra atenţia asupra termenului maxim impus de Guvern. UNJR este de părere că independenţa magistraţilor este afectată, iar decizia Guvernului sfidează dreptul părţilor la un proces echitabil.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României privind neconstituţionalitatea acestui articol din OUG 23/2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS