11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaCum afectează Pactul Ecologic al UE industria energetică din Oltenia

Cum afectează Pactul Ecologic al UE industria energetică din Oltenia

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a explicat că reducerea cu peste 50% a emisiilor de carbon fără o perioadă de tranziţie va afecta economic şi social statele mai sărace din Est. Oltenia este direct vizată, prin termocentralele de la Turceni, Rovinari şi Craiova, care folosesc cărbunele ca materie primă.

Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu a vorbit duminică, într-o conferinţă de presă, despre impactul pe care îl va avea asupra vieţilor noastre Pactul Ecologic, care este acum în dezbatere la nivel de UE. Ţinta este reducerea cu peste 50% a gazelor cu efect de seră în viitorul apropiat. Vor fi efecte benefice asupra mediului, dar locurile de muncă în anumize zone vor fi afectate. „Poţi să mori de căldură, dar poţi să mori şi de foame, pentru că nu mai ai loc de muncă. Trebuie să fim echilibraţi, să realizăm un studiu de impact privind efectele economice ale acestui pact“, a afirmat Marinescu.

Renunţarea la combustibilii fosili (cărbune) ar afecta mult zona noastră. Mii de salariaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar rămâne fără locuri de muncă. Bruxellesul ar putea accepta totuşi o perioadă de tranziţie, în care CEO să funcţioneze pe gaz. O altă idee care circulă şi care ar afecta Europa de Est este aceea a comerţului cu emisii în domeniul transportului, la fel ca în domeniul industrial.

Schimbările bruşte ar putea produce un seism social

Se ştie că CEO a plătit sute de milioane de euro pe certificatele de CO2 pentru că este un mare poluator. Dacă şi transportatorii ar trebui să plătească pentru poluare, lucrurile ar deveni extrem de sensibile, a mai spus Marian Jean Marinescu. Avantajate ar fi statele care îşi permit financiar să investească în transportul ecologic. Tot în sensul Pactului Ecologic, UE vrea să înfiinţeze un Fond de Tranziţie Justă, care să ajute regiunile bazate pe exploatarea carbonului (prin reconversie profesională a muncitorilor rămaşi fără locuri de muncă, implementarea unor noi tehnologii, etc). În România, Valea Jiului şi regiunea Sud-Vest Oltenia, ar putea primi bani din acest fond. Fondul s-ar putea ridica la 7,5 miliarde de euro, din care se speculează că România ar putea avea alocate circa 700 de milioane de euro. „Este puţin, după părerea mea“, a mai spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.


Pentru fiecare un euro primit ca grant, statul membru ar urma să pună şi el 1,5 euro pentru tranziţia la energia verde. „Sunt lucruri extrem de serioase, care vor schimba viaţa noastră. De aceea spun că înainte de a aproba aşa ceva trebuie să avem un studiu asupra impactului economic pe care îl va avea. Oricum, este necesar un acord global ca să aibă efecte asupra climei, pentru că UE înseamnă doar 10% din poluarea la nivel mondial“, a conchis Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS