21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaViorica Dăncilă s-a răzgândit: 10 august nu a fost lovitură de stat

Viorica Dăncilă s-a răzgândit: 10 august nu a fost lovitură de stat

Președintele PSD, Viorică Dăncilă, a declarat joi seară că a spus inițial că 10 august 2018 a semănat cu o lovitură de stat, dar a văzut pe urmă că nu a fost așa. „Am văzut acum că nu a fost o lovitură de stat“, a spus ea într-o conferință de presă, potrivit digi24.ro

Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă a citit raportul Jandarmeriei privind incidentele din 10 august, desecretizat săptămâna trecută. Din raport reiese că Jandarmeria a monitorizat din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare. De acolo au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze.

Instituțiile din domeniul securității naționale au spus că nu au semnale că a fost lovitură de stat

Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinierea obligațiilor internaționale ale statului, potrivit raportului.
„Cred că nu trebuie să venim noi cu scenarii. Hai să vedem ce va spune justiția“, a spus ea.

Întrebată dacă mai consideră că a fost vorba despre o lovitură de stat, în condițiile în care instituțiile din domeniul securității naționale au spus că nu au semnale în acest sens, Dăncilă a răspuns: „Cred că entitățile menționate în acest raport trebuie să dea aceste răspunsuri. Am spus atunci că seamănă cu o lovitură de stat pentru că s-a încercat intrarea în Palatul Victoria. Am văzut acum că nu a fost o lovitură de stat“, a spus ea.

Ideea de tentativă de lovitură de stat a fost intens promovată și de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea

Fostul premier spunea, în iulie 2019, la aproape un an după incidentele violente din 10 august: „În momentul în care se încearcă intrarea în Guvernul României, se forțează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat (…) Eu știu un lucru: că au încercat să intre în clădirea Guvernului României. Uitați-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva forțează și încearcă să intre în Guvern, cum ați cataloga acest lucru? (…) În momentul în care prin violență încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat“.
De altfel, ideea de tentativă de lovitură de stat a fost intens promovată și de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, care susținea că protestul din 10 august a fost finanțat și din străinătate și vorbea despre „organizare de tip paramilitar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS