5.4 C
Craiova
sâmbătă, 29 februarie, 2020
Acasă Politica Legea privind repatrierea aurului, trimisă înapoi în Parlament de Klaus Iohannis

Legea privind repatrierea aurului, trimisă înapoi în Parlament de Klaus Iohannis

-

Legea inițiată de fostul președintel al PSD, Liviu Dragnea, și de senatorul Șerban Nicolae a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Aceasta prevede ca rezerva de aur depozitată în străinătate să fie repatriată, potrivit digi24.ro.

Legea care prevede repatrierea aurului din străinătate a fost adoptată de Parlament în primăvară. Aceasta a fost, însă, contestată de PNL și USR la Curtea Constituțională. La finalul lunii iunie, judecătorii CCR au respins sesizarea opoziției.
Proiectul prevede repatrierea a 91,5% din aurul care se află acum la Banca Angliei, adică peste 55 de tone de aur.
Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de zece ani, România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă. Ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare.
În prezent, România are rezerve de aur de aproape 104 tone.

Legea „este de natură să afecteze atribuțiile legale ale BNR“

Legea „este de natură să afecteze atribuțiile legale ale BNR“ și ar putea duce la creșterea costurilor de finanțare, se arată în cererea de reexaminare trimisă de președintele Klaus Iohannis.
„Una dintre rațiunile stabilirii și menținerii rezervelor internaționale (inclusiv cele alcătuite din aur) este aceea de a crea și de a spori gradul de încredere într-o țară și de a permite negocierea unor costuri mai mici la împrumuturi sau alte tranzacții internaționale. Or, intervenția legislativă supusă reexaminării ar putea avea drept consecință limitarea dreptului de a utiliza rezervele de aur în realizarea atribuțiilor legale ale BNR. Asta ar putea crea premisele creșterii costurilor de finanțare“, transmite președintele în cererea de reexaminare înaintată către Parlament.

Klaus Iohannis mai transmite că repatrierea aurului ar afecta capacitatea BNR de a asigura și menține stabilitatea prețurilor.
„Acest aspect ar putea interfera cu realizarea obiectivelor ce derivă din statutul BNR și, implicit, cu independența băncii centrale. Consecinţa următoare ar putea fi afectarea credibilității cu privire la capacitatea Băncii Naționale a României de a-și îndeplini, pe termen mediu și lung, obiectivul său de asigurare și menținere a stabilității prețurilor“, scrie în cererea de reexaminare.

Repatrierea aurului sau păstrarea acestuia în străinătate țin de politica monetară a statului

Klaus Iohannis susține că repatrierea aurului sau păstrarea acestuia în străinătate sunt opțiuni care țin de politica monetară a statului, iar decizia trebuie luată de Banca Națională.
„Repatrierea aurului sau păstrarea acestuia în depozite în străinătate reprezintă opțiuni strict legate de politica monetară – politică pe care, potrivit legii, doar banca centrală are atribuția de a o implementa. Decizia trebuie să derive din obiectivele BNR ce rezultă din statutul său şi nu din intervenții de ordin legislativ, nesusținute de fundamente de ordin tehnic sau economic“.

Planurile ţării noastre de a trece la moneda euro ar putea fi afectate de repatrierea aurului

Repatrierea aurului ar putea afecta și planurile României de a trece la moneda euro.
„Deși România nu a adoptat încă moneda euro, proiectele de acte normative ar trebui să aibă deja în vedere şi să respecte cadrul legislativ al Uniunii Europene care se va aplica în România după adoptarea monedei euro. Prin asumarea obiectivului de adoptare a monedei euro, România trebuie să asigure convergența juridică a legislației băncii centrale naționale cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale și al Băncii Centrale Europene. Modificarea Statutului BNR fără o consultare prealabilă cu organismele monetare europene reprezintă o abordare opusă ideii de convergență nominală și îndepărtează România de la perspectiva adoptării monedei unice europene, la care s-a angajat“, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

ȘTIRI VIDEO GdS