7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalLiberalii vor veni în Parlament cu lista miniștrilor noului guvern

Liberalii vor veni în Parlament cu lista miniștrilor noului guvern

Săptămâna viitoare, miercuri sau joi, liberalii vor veni în Parlament cu lista miniștrilor noului guvern. În această perioadă vor avea loc negocieri succesive între Ludovic Orban şi partidele care au susținut moțiunea de cenzură, în discuții urmând a fi abordate și variantele pe care liberalii le-au pus pe hârtie pentru noul Cabinet.

Pe lista lui Orban, pentru fiecare minister sunt luate în calcul mai multe nume, iar în privința cooptării altor partide la guvernare varianta PMP are șanse reduse de vreme ce ALDE și UDMR și-au exprimat public opoziția. ​​

Ludovic Orban a precizat că a fost definită o structură de 15 ministere a noului Guvern, dar că se poate ajunge la maximum 16

Deocamdată, liberaliivor să formeze un guvern monocolor, însă în urma negocierilor cu restul partidelor de Opoziţie ar putea ceda câte un minister pentru PMP şi ProRomânia.

1. Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pe politică externă, fost ministru de Externe

2. Ministerul Dezvoltării – Laurenţiu Leoreanu, chestorul Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru administraţie publică. A doua variantă: Florin Roman, preşedintele Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor.

3. Ministerul Finanţelor – Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL. A doua variantă: Deputatul Bogdan Huţucă, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

4. Minsiterul Sănătăţii – După Raluca Turcan, în cărți a intrat Monica Anisie, profesoară și șefa PNL sector 2. Vasile Rîmbu, managerul Spitatului Judeţean Suceava.

5. Ministerul Economiei – Virgil Popescu, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

6. Ministerul Educaţiei – Monica Anisie, preşedintele PNL Sector 2, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în guvernarea Cioloş.

7. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru, liderul PNL Bucureşti.

8. Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru, liderul Federaţiei ProAgro. A doua variantă: Adrian Oros, deputat PNL, membru în Comisia de Agricultură.

9. Ministerul Transporturilor – care ar urma să se comaseze cu Comunicațiile, este Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

10. Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie şi consilier al liderului PNL Ludovic Orban

11. Ministerul Culturii – Sergiu Nistor, consilier prezidenţial.

12. Ministerul Mediului – Costel Alexe, vicepreşdintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor.

13. Ministerul Justiţiei – Ioan Cupşa, avocat, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

14. Ministerul Apărării – Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărarii.

15. Ministerul de Interne – Marcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS