Acasă Politica Iohannis: "Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o...

Iohannis: „Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar”

-

Cea de a treia solicitare a premierului Viorica Dăncilă de numire a unor miniştri a fost respinsă azi de Preşedintele Klaus Iohanis. El a avertizat-o pe Dăncilă că niciun ministru nu va fi numit în guvern fără validarea Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis a spus că ultima solicitare a premierului este neconstituţională, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului.Iohannis a mai spus că „nu încape nicio îndoială” că Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului și că se vede că „doamna prim-ministru se teme”, iar „PSD se agaţă de putere într-un mod jalnic”.

Declarațiile președintelui Iohannis sunt următoarele:

  • Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru ieri după-amiază. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.
  • Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar.
  • Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.
  • După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.
  • Acum, doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.
  • Doamnă prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră. Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.
  • Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului.
  • Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.
  • Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea din Parlamentul României.
Beatrice Spătaru
Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.