1 C
Craiova
miercuri, 27 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Politica International Uniunea Europeană, sprijin pentru Cuba

Uniunea Europeană, sprijin pentru Cuba

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, participă luni, la Havana, la un consiliu comun Cuba-UE. Consiliul ar urma să celebreze relaţia dintre cele două părţi, aflată „în cel mai bun moment al său”,relatează AFP, citat de Agerpres

Reuniunea, la care va participa ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez, va analiza punerea în aplicare a Acordului de Dialog Politic şi Cooperare (ADPC), semnat în decembrie 2016 şi intrat în vigoare în noiembrie 2017. Primul consiliu comun a avut loc în mai 2018 la Bruxelles.

Venirea la Casa Albă a lui Donald Trump a marcat sfârşitul apropierii istorice dintre Havana şi Washington, iniţiată la sfârşitul lui 2014 sub preşedinţia lui Barack Obama. În ultimele luni, Washingtonul şi-a înmulţit sancţiunile împotriva Cubei, înăsprindu-şi embargoul în vigoare din 1962.

Relații bune între UE și Cuba, după tensiuni îndelungate

Relaţia dintre Bruxelles şi insula socialistă a luat, în schimb, calea inversă şi se află acum într-un moment bun, după două decenii de tensiuni.

Suntem în cel mai bun moment din 25 de ani de relaţii între Cuba şi Uniunea Europeană. Înainte de asta, ea a fost blocată timp de 20 de ani, din 1996 până în 2016, prin poziţia comună a UE (care condiţiona orice dialog de un progres al Havanei în privinţa drepturilor omului – n.r.) şi, din 2016, ne-am întâlnit cu mult respect, a adăugat ambasadorul UE în Cuba, Alberto Navarro.

UE este acum principalul investitor din Cuba şi primul său partener comercial, cu schimburi care au depăşit 3,47 miliarde de dolari în 2018. „Ne-am triplat nivelul de cooperare”, a spus Navarro.

Marţi, un comitet comun Cuba-UE s-a reunit la Havana, înainte de vizita şefei diplomaţiei europene, şi a insistat asupra „importanţei de a spori comerţul şi investiţiile” între cei doi parteneri.

În comunicat se subliniază de asemenea „necesitatea de a contracara aplicarea legii Helms-Burton şi efectele sale extrateritoriale: această lege americană, activată în mai după ce a fost suspendată 23 de ani, permite acţiuni în justiţie împotriva companiilor străine prezente în insulă, acuzate că profită de bunurile naţionalizate în timpul Revoluţiei condus de Fidel Castro în 1959.

Opoziția cubaneză respinge acordul cu Uniunea Europeană

Comisia Europeană a precizat că reuniunea de luni va avea pe agendă efectele acestei legi, dar şi situaţia din America Latină.

Federica Mogherini, care se va deplasa apoi în Mexic şi Columbia, ar urma de asemenea să abordeze şi situaţia din Venezuela, furnizor de petrol şi principal aliat politic al Cubei.

Exact sprijinul Havanei pentru guvernul lui Nicolas Maduro a determinat Washingtonul să îşi sporească presiunea asupra Cubei.

În privinţa chestiunii drepturilor omului, acordul cu Bruxellesul a mutat-o într-o dialog paralel cu cel privind cooperarea.

Acest lucru a nemulţumit disidenţa. Două organizaţii de opoziţie, Uniunea Patriotică din Cuba (UNPACU) şi Cuba Decide, au transmis săptămâna trecută că resping acordul.

Cele două opoziții susțin că „nu a fost condiţionat de schimbări concrete în sistemul politico-economic al ţării care să poată garanta sfârşitul represiunii şi respectarea libertăţilor de bază ale cetăţenilor, în contradicţie flagrantă cu principiile aplicare de naţiunile europene”.

Aurelian Marian Soare


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O parte dintre elevi renunță la liceu

Elevii care încep liceul cu clasa a XI-a, semestrul II. O parte dintre ei renunță

ȘTIRI GdS

Kaja Kallas a devenit prima femeie-premier al Estoniei

Kaja Kallas a devenit oficial prima femeie-premier din Estonia, după ce noul Guvern a depus jurământul. Executivul precedent a demisionat din cauza unui scandal legat de corupţie, relatează dpa. Kaja Kallas şi...

Premierul italian Giuseppe Conte şi-a depus demisia

Premierul italian Giuseppe Conte şi-a depus demisia marţi şi speră să primească din partea preşedintelui un nou mandat, al patrulea în decurs de trei...

Putin: Protestele de susținere a lui Navalnîi, ilegale și...

Președintele rus Vladimir Putin a calificat astăzi drept ”ilegale și periculoase” protestele de susținere a opozantului său Aleksei Navalnîi. Acestea au avut loc în...

Cîțu, despre salariile bugetarilor: Creșterea veniturilor trebuie să fie...

Premierul Florin Cîțu spune că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor, care să aducă mai multă eficiență în instituțiile de stat și în...

Află care sunt noile restricții de călătorie în SUA

Preşedintele Joe Biden intenţionează să reînnoiască luni restricţiile de călătorie în SUA pentru persoanele care nu au cetăţenie americană şi care s-au deplasat recent...

Joe Biden a avut prima discuție cu un lider...

Președintele Joe Biden a avut sâmbătă prima convorbire telefonică cu un lider european, și anume cu premierul britanic Boris Johnson. Joe Biden şi Boris Johnson au discutat despre beneficiile unui...