16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalMilitanții Hong Kong cer ajutorul lui Merkel

Militanții Hong Kong cer ajutorul lui Merkel

Militanţi ai mişcării prodemocraţie pentru Hong Kong au cerut ajutorul Angelei Merkel, care va întreprinde în zilele următoare o vizită în China, şi au atenţionat Germania „să fie vigilentă” înainte de a face afaceri cu Beijingul, într-o scrisoare publicată miercuri de cotidianul german Bild, informează AFP, citat de agerpres.ro

În acest context, militanții cer ajutorul cancelarului federal, aflată de joi până duminică în vizită oficială în China, important partener comercial al Germaniei. Ea va fi însoţită de o importantă delegaţie economică.

„Sperăm că vă veţi exprima îngrijorarea faţă de situaţia noastră catastrofală şi că veţi aduce la cunoştinţă revendicările noastre guvernului chinez în timpul vizitei voastre în China. Ajutaţi-ne!”, pledează semnatarii scrisorii.

Potrivit militanților, Germania ar trebui „să fie vigilentă înainte de a face afaceri cu China, deoarece China nu respectă dreptul internaţional şi nu şi-a respectat de mai multe ori promisiunile”.

Hong Kong, gravă criză politică

În afară de Joshua Wong, scrisoarea este semnată de Joephy Wong şi Alice Yu, doi artişti din Hong Kong care trăiesc în Germania. Ei cer retragerea totală a proiectului de lege privind extrădările şi introducerea sufragiului universal.

Hong Kong, care trece prin cea mai gravă criză politică după retrocedarea sa Chinei, în 1997, este din iunie scena unor acţiuni aproape zilnice care au degenerat uneori în ciocniri între forţele de ordine şi militanţi radicali.

Mobilizarea este parte a respingerii unui proiect de lege ce vizează să autorizeze extrădările spre China continentală. Textul a fost suspendat, însă manifestanţii şi-au extins revendicările pentru a denunţa regresul în ceea ce priveşte libertăţile în această fostă colonie britanică, care dispune de o mare autonomie în virtutea principiului „O ţară, două sisteme”.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS