16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalMichel Barnier afirmă că Uniunea Europeană nu va schimba acordul pentru Brexit

Michel Barnier afirmă că Uniunea Europeană nu va schimba acordul pentru Brexit

Negociatorul-şef european pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat sâmbătă că Blocul comunitar nu va schimba acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE și că „nu este optimist” în privința evitării unui scenariu fără înțelegere, relatează site-ul postului France 24.

„Soluția de rezervă privind frontiera irlandeză este maximul de flexibilitate pe care UE îl poate oferi unui stat care nu este membru”, a declarat Barnier.

„Nu sunt optimist în ceea ce privește evitarea unui scenariu fără acord”, a adăugat acesta.
Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.

„Suntem pregătiți să lucrăm în sensul ratificării acordului de retragere, în paralel cu clarificarea viitoarei noastre relații”, a mai declarat oficialul european.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS