19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalPreşedintele nu a justificat respingerea judecătorului Dana Gîrbovan

Preşedintele nu a justificat respingerea judecătorului Dana Gîrbovan

Administraţia Prezidenţială a precizat, joi, în replică la poziţia Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu Dana Gîrbovan, că şeful statului „nu a justificat respingerea propunerii în funcţia de ministru al Justiţiei a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetăţeanului român Dana-Cristina Gîrbovan”.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele a spus că Dana Gîrbovan a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și şi-a înaintat demisia din magistratură.

„Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcția de ministru al justiției era în contradicție flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional.

Întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru, opinia Secției pentru judecători a CSM este îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăși, independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător.

Iohannis critică reacţia CSM

Secția pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut Președintele României să numească în funcția de ministru un judecător, așa cum se afirmă explicit în comunicatul transmis public. Ingerințe cu adevărat grave la adresa independenței justiției sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesioniști ai actului de justiție, care par să condamne tocmai faptul că Președintele României a respectat legile și Constituția țării.

Ar fi fost indicat ca, înainte de a transmite comunicatul de presă, semnatarii să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței. Comisia de la Veneția consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi periclitate.

Prin opiniile exprimate, Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independența justiției și a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor și în limitele competențelor sale constituționale”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS