17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalANL: Modificări privind contractele de închiriere a locuinţelor pentru tineri

ANL: Modificări privind contractele de închiriere a locuinţelor pentru tineri

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, 27 august, o Ordonanță pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Actul normativ prevede o serie de modificări care vizează contractele de închiriere sau de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite de ANL.

Schimbul de locuință se va realiza în orice moment în perioada de valabilitate a contractului de închiriere – modificarea a fost solicitată atât de către reprezentanții autorităților publice locale, precum și de chiriași ai locuințelor pentru tineri destinate închirierii.

Până acum, schimbul de locuință se realiza doar în cazul imobilelor aflate în exploatare, fiind exceptate locuinţele noi.

Cheltuielile pentru întreţinere, reparaţii curente, reparaţiile capitale, precum și încheierea contractelor de asigurare a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor vor fi în sarcina titularului contractului de vânzare-cumpărare, având în vedere că, de la data semnării acestui contract, titularul nu mai virează către administratorul locuințelor nicio sumă, iar ratele lunare se virează la ANL și se utilizează exclusiv pentru construcția de noi locuințe.

Până acum, Legea nr. 152/1998 nu reglementa cine suportă cheltuielile pentru întreţinere, reparaţii curente, reparaţiile capitale, în situația în care plata se face în rate, iar obligaţia încheierii contractelor de asigurare a locuinţelor aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale revenea persoanelor ori autorităţilor desemnate, în condiţiile legii, să le administreze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS