10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO inflamaţie rară a măduvei spinării, un alt efect advers al vaccinului anti-Covid-19 al AstraZeneca

O inflamaţie rară a măduvei spinării, un alt efect advers al vaccinului anti-Covid-19 al AstraZeneca

O comisie pentru siguranţă a autorităţii europene de reglementare a medicamentelor a recomandat, vineri, adăugarea unei inflamaţii rare a măduvei spinării, numită mielită transversală, pe lista efectelor adverse ale vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca.

Vaccinul s-a confruntat cu mai multe eşecuri, inclusiv întârzieri de producţie şi investigaţii ale autorităţilor de reglementare, în urma cazurilor rare de efecte adverse grave, cum ar fi cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, ceea ce a dus la restricţionarea sau oprirea utilizării în mai multe ţări, relatează News.ro, citând Reuters.

Comisia pentru siguranţă a Agenţiei Europene a Medicamentului (MA) şi-a reiterat, de asemenea, recomandarea privind includerea unui avertisment similar pentru vaccinul într-o singură doză al Johnson & Johnson.

Ce este mielita transversală

Mielita transversală se caracterizează printr-o inflamaţie a uneia sau a ambelor părţi ale măduvei spinării şi poate provoca slăbiciune la nivelul braţelor sau picioarelor, simptome senzoriale sau probleme cu funcţia vezicii urinare sau a intestinului.

Comisia a concluzionat, după ce a analizat datele, că o relaţie cauzală între aceste două vaccinuri şi mielita transversală este cel puţin o posibilitate rezonabilă.

Cu toate acestea, a adăugat că profilul beneficiu-risc al ambelor vaccinuri rămâne neschimbat.

AstraZeneca nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta decizia EMA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS