27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBolizi de zeci de mii de euro, scutiţi de la plata impozitului în Craiova

Bolizi de zeci de mii de euro, scutiţi de la plata impozitului în Craiova

Persoanele cu handicap grav sau accentuat şi persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanţii lor legali, beneficiază de scutirea de la plata impozitelor pentru mijloacele de transport. În Craiova există 500 de astfel de scutiri. Însă, frapant este că pe lista maşinilor scutite de plata taxelor figurează şi maşini de lux, care costă zeci de mii de euro chiar şi la mâna a doua.

Porsche Carrera şi Cayenne, pe lista maşinilor care nu plătesc impozit

Potrivit Articolului 469 din Codul Fiscal, sunt scutite de la plata impozitelor mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate. De asemenea, beneficiază de această scutire de impozit şi reprezentanţii legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.

În Craiova există 500 de astfel de proprietari care beneficiază de scutirea plăţii impozitului. Culmea este că pe lista autovehiculelor ai căror proprietari sau coproprietari nu plătesc taxele se regăsesc şi maşini precum Porsche Carrera, Porsche Cayenne, BMW-uri, Mercedes-uri, Volvo-uri cu capacitate cilindrică peste 3000 cmc. În total, pentru 14 astfel de bolizi, care valorează zeci de mii de euro fiecare, nu se plătesc taxele. Patru dintre aceştia au motoare cu o capacitate cilindrică între 5.000 şi 6.000 cmc. De asemenea, 42 de maşini pentru care nu se plătesc impozite au motor cu o capacitate cilindrică între 2.600 şi 3.000 cmc. Alte 25 au motoare cuprinse întru 2.000 şi 2.600 cmc. Restul au motoare de sub 2.000 cmc.

Câţi bani pierde primăria

La un simplu calcul, pentru un bolid cu motorul de 6.000 cmc, proprietarul ar trebui să plătească în jur de 9.600 de lei pe an. Pentru o maşină de 5.000 cmc, primăria ar încasa 8.000 de lei anual. La un motor de 4.000 cmc, proprietarul trebuie să scoată din buzunar 6.400 de lei pe an. Totodată, pentru un motor de 3.500 cmc ar plăti 5.760 de lei.
Statul oferă o facilitate persoanelor cu handicap, tocmai în ideea în care acestea au venituri destul de mici.

Însă, aici intervine întrebarea: de ce există situaţii în care se scutesc de la impozit maşini de zeci de mii de euro? Practic, dacă îţi permiţi să cumperi o maşină cu un cost atât de ridicat, plata impozitului nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Cum se acordă scutirea de la impozit

Pe site-ul Primăriei Craiova sunt menţionate actele necesare pentru obţinerea scutirii de la plata impozitului pe mijlocul de transport, în cazul persoanelor cu handicap.


Este vorba despre:

  • Declaraţie care se poate descărca de pe site-ul Primăriei Craiova
  • Fotocopia actului de identitate
  • Actul justificativ în baza căruia beneficiază de scutire
  • Fotocopia cărții de identitate a mijlocului de transport pentru care se solicită scutirea
  • Declarație pe propria răspundere autentificată sau orice document emis de o instituție publică, care atestă că este reprezentantul legal al persoanei cu handicap grav sau accentuat sau al persoanei încadrate în gradul I de invaliditate și are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana cu handicap grav sau accentuat şi persoana încadrate în gradul I de invaliditate. (daca este cazul).

Cum arată situaţia în localităţile din apropierea Craiovei

În Işalniţa există 24 de oameni scutiţi de la plata impozitelor pe maşinil, pe motiv de handicap. Dintre acestea, doar o maşină are motor de sub 1.000 cmc. Şapte au capacitate cilindrică înre 1.000 şi 1.600, iar şapte au capacitatea cilindrică între 1.600 şi 2.000 cmc. Restul maşinilor depăşesc 2.000 cmc. Printre ele, patru BMW-uri, un Audi, un Jeep, o Honda şi două Iveco.


La Podari, 10 oameni încadraţi cu grad de handicap sau reprezentanţi ai acestora beneficiază de scutirea impozitului la autovehicul. Este vorba despre un scooter, cinci maşini care au capacitatea cilindrică între 1.000 şi 1.600, un VW Passat cu motor de 1.900 cmc, un Opel cu motor de 2.000 cmc. Iar vedeta listei este un Audi A6 cu o capacitatea cilindrică de 3.000 cmc.
La Cârcea sunt şase astfel de maşini. Trei dintre acestea au motor mai mic de 1.600 cmc. Două autovehicule au motor între 1.600 şi 2.000 cmc şi unul are motor între 2.000 – 2.600 cmc.

GdS a făcut o solicitare şi către Primăria Pieleşti, însă nu am primit răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS