24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Tone de deșeuri oprite la graniță

(VIDEO) Tone de deșeuri oprite la graniță

-

Peste zece tone de deșeuri (resturi metalice și polistiren) importate din Bulgaria au fost oprite la intrarea în țară de polițiștii de frontieră români.

Transportul a fost întors din drum pentru că nu existau toate documentele legale

„În cursul zilei de marţi, la diferite intervale de timp, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controale specifice asupra a două ansambluri rutiere, unul fiind condus de către un cetăţean român de 24 de ani, iar celălalt era condus de către un cetăţean bulgar de 44 de ani.

În urma verificărilor preliminare efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că şoferul român transporta din Bulgaria către societăţi comerciale din ţara noastră, conform documentelor de însoţire a mărfii, cantitatea de 1.300 de kilograme deșeuri metalice. Șoferul bulgar transporta, tot către societăţi comerciale din România, cantitatea de nouă mii de kilograme deşeuri din polistiren”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Pentru că au existat suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au cerut date de la Garda de Mediu Giurgiu, constatând că cei doi şoferi au prezentat documentaţii de notificare pentru circulaţia transfrontalieră care nu erau complete.

În ultimele două luni de zile poliţiştii de frontieră au mai oprit la intrarea în România prin PTF Giurgiu-Ruse, cantitatea de 257 de tone de deşeuri de oţel, plastic, aluminiu, zinc, alte materiale metalice, praf metalic şi pilitură de alamă pe care 12 şoferi bulgari şi trei şoferi români încercau să le introducă în România prin PTF Giurgiu.

Piese auto uzate

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime Constanța, lucrători vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și reprezentanți ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanţa au depistat un container ce conţinea aproximativ 18 tone de deşeuri (piese auto uzate), care urmau sa fie importate în România fără respectarea prevederilor legale. 

În data de 07.06.2021, în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, de către polițiștii de frontieră, în cooperare cu lucrători din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime Constanța, lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontiera Constanta Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanta și reprezentanți ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanţa, au descoperit  un container, sosit din Belgia, pentru o firmă de pe raza judeţului Ialomița care efectua activități de import în România.

În fapt, echipa a constatat faptul că marfa din containerul controlat nu corespunde cu datele declarate și cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală: piese auto cu grad  de uzură de 20%.

În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, deoarece mărfurile sunt deșeuri, piesele având un grad de uzură mai mare decât cel permis. Astfel, acestea nu pot fi puse în libera circulație pe teritoriul României și nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viața și sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora.

În cauză, polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale, încălcarea regimului deşeurilor și transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale iar bunurile vor fi returnate firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiovean prins în flagrant delict când vindea droguri

Un craiovean a fost prins în flagrant delict în...

ȘTIRI GdS