15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa concursul pentru directori pot participa şi profesorii care au doar definitivat

La concursul pentru directori pot participa şi profesorii care au doar definitivat

Ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în şcoli şi grădiniţe nu va mai fi condiţionată de apartenenţa la Corpul Naţional de Experţi în Managementul Educaţional. Ministerul Educaţiei a publicat proiectul de OUG prin care modifică Legea Educaţiei Naţionale şi care prevede că la concursul pentru director şi director adjunct pot participa şi profesorii care au doar examen de definitivat şi sunt titulari în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Tinerii din învăţământul preuniversitar sunt încurajaţi să ocupe funcţii de director şi director adjunct în şcoli şi grădiniţe. Profesorii trebuie fie să facă parte din acest Corp al experților, fie să fie titulari cu definitivatul luat și cu cel puțin 5 ani vechime. Astfel se exclude şi condiţia de a participa profesorii titulari care aveau cel puţin gradul didactic II.
O altă condiție pentru cei care rămân în concurs după examenul scris, pentru participarea la proba de interviu, este să obțină minimum nota 7 la proba scrisă. Concursul pentru directori va fi pe 27 iulie 2021.
În Dolj sunt 287 de funcţii de directori şi directori adjuncţi. „La nivelul judeţului Dolj sunt 220 de directori la unităţile şcolare de stat şi particulare şi 67 de funcţii de director adjunct”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Claudiu Crăciunoiu.

Doar inspectorii şcolari şi directorii de CCD trebuie să fie experţi în management

În ceea ce privește concursul pentru ocuparea funcțiilor de îndrumare și control din inspectoratele școlare, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie membri ai acestui Corp național de experți în management educațional (CNEME) sau, dacă nu fac parte din acest organism, să fie titulare și să aibă gradul I sau II.
Profesorii care vor să participe la concursul pentru ocuparea posturilor de inspectori generali și directori de Case ale Corpului Didactic (CCD) trebuie să fie membri CNEME sau să fie titulari și să aibă gradul I sau doctorat. Condiția obținerii cel puțin a notei 7 la proba scrisă se păstrează în toate concursurile de anul acesta. În cazul inspectorilor și a directorilor de CCD-uri, concursul nu va fi organizat pe 27 iulie.
Noile condiții se regăsesc într-un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea educației naționale nr. 1/2011, proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS