11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurg preavizele de concediere la Salubritate, angajaţii au intrat în panică

Curg preavizele de concediere la Salubritate, angajaţii au intrat în panică

Angajaţii de la Salubritate au început să primească previzele de concediere colectivă. Salariaţii au intrat în panică, fiindcă una li s-a promis şi alta s-a întîmplat.

Aceştia spun că preavizul le-a fost trimis printr-o firmă de curierat fără nici o altă explicaţie. Ei nu ştiu dacă rămân fără un loc de muncă sau vor fi reangajaţi la alte firme de profil, cum ar fi Iridex şi ADI EcoDolj. Conform preavizului, ei sunt la dispoziţia societăţii de salubritate până la jumătatea lunii mai 2021. De la această dată angajaţii au două variante ori merg în şomaj, ori sunt preluaţi de noul operator.


„Noi ne-am trezit cu aceste plicuri în cutia de poştă. Nu ne-au spus nimic. Noi ştim că în şedinţa de Consiliu Local, doamna primar spunea că o parte a angajaţilor pleacă la Iridex, alţii la ADI EcoDolj. Acum nimeni nu mai ştie nimic. În plus, la preaviz au fost anexate două liste cu nişte locuri de muncă, una la Salubritate, alta la Iridex. Eu sunt inginer, unde să mă duc pe maşina de gunoi sau la DDD? Acum o lună şi jumătate ne-au cerut CV-urile, de ce? Directorul vine 10 minute şi pleacă, să nu mai dea ochii cu oamenii. Oamenii vor rămâne pe drumuri, deşi li s-a promis cu totul altceva. Noi stăm în preaviz până în luna mai apoi cum procedăm? Aşteptăm? Mergem în şomaj, ne căutăm singuri alt loc de muncă?”, întreabă un angajat de la Salubritate.

Angajaţii obligaţi să opteze în cinci zile pentru un loc de muncă inexistent

Angajaţii spun că au primit preavizul şi două anexe în care sunt trecute locurile de muncă pentru care pot opta. O anexă cuprinde câteva locuri de muncă la Salubritate, iar cea de-a doua indică câteva locuri de muncă la Iridex. Multe persoane dintre cele disponibilizate nu au calificarea necesară să aplice pentru un astfel de job. Cu toate acestea ei au la dispoziţie cinci zile să-şi aleagă un loc de muncă.

În preaviz este specificat: „termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant în condiţiile art.64 din Codul muncii este de 5 zile de la data prezentei notificări. În caz de necomunicare a unui răspuns se va considera că salariatul refuză un loc de muncă atât în cadrul SC Salubritate Craiova SRL, cât şi în cadrul SC Iridex Group Salubrizare SRL”.

Oamenii spun că pe drum s-a mai pierdut un angajator, respectiv ADI ECODOLJ. În plus, decizia de preaviz are o dată, iar pe plicul în care acesta a fost distribuit nu apare nici o dată. Prin urmare, ei se întreabă de la ce dată curge termenul de cinci zile despre care se face vorbire în preaviz.

Angajaţii spun că s-au făcut tot felul de nereguli

Aceştia mai susţin că modul în care s-a stabilirea ordinea de prioritate la concediere nu are nici o logică, nu s-au respectat criteriile prevăzute în hotărârea de Consiliu Local.

În ședința de joi a Consiliului Local Craiova s-a ridicat, printre altele, și problema angajaților de la Salubritate SRL, care și-ar putea pierde locul de muncă după venirea noului operator – firma Iridex
În ședința de joi a Consiliului Local Craiova s-a ridicat, printre altele, și problema angajaților de la Salubritate SRL, care și-ar putea pierde locul de muncă după venirea noului operator – firma Iridex

„Sunt persoane pensionate care iau 4.000 de lei, dar li s-a prelungit contractul, sunt persoane care au fost aduse în Salubritate acum câteva luni pe un post, dar lucrează pe alt post şi li s-a asigurat plecarea, sunt soţ şi soţie şi au rămas amândoi în societate. Am văzut nişte liste cu angajaţii care vor merge la ADI ECODOLJ, acolo nu se regăsesc toţi cei care vorfi concediaţi. Ce înseamnă asta că unii dintre noi vom rămâne pe drumuri? Noi am crezut că vom fi transferaţi la celelalte societăţi sau ni se va spune: tu mergi acolo, tu mergi acolo. Este o bătaie de joc. Dacă întrebi, ridică din umeri şi spun că nu ştiu nimic. Nu au avut curajul să ne cheme la personal să ne dea preavizul, ne-au trimis printr-o firmă de curierat. În perioada asta de 20 de zile nu ştim ce să mai facem, ce calitate mai am eu să-mi execut atribuţiile de serviciu, ce autoritate mai am eu. Nici la ADI EcoDolj nu ai cu cine să vorbeşti, nici la primărie. Să ne spună măcar pentru liniştea noastră unde vom ajunge”,

spune un alt angajat de la Salubritate Craiova SRL.

Angajații au crezut în promisiunile autorităților

Angajaţii vorbesc de foarte multe nereguli care au loc din interiorul societăţii, unele plauzibile altele mai greu de dovedit. În primul rând, aceştia se tem că cei disponibilizaţi nu vor fi cu toţii angajaţi aşa cum li s-a promis, chiar și de primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

Gunoi
Gunoi

„Cu certitudine, Iridex îi preia pe toţi angajaţii care trec pe procedura aceasta de colectare deşeuri şi va trebuiesă facă alte angajări în plus. Deci nouă ne-au spus că vor face şi alte angajări, în afară de cei pe care îi preia de la Salubritate. În ceea ce priveşte Serviciul de Corp Control, acesta se transferă la ADI Eco Dolj, pentru că urmează o perioadă destul de dificilă în care oamenii trebuie să înveţe să colecteze selectiv şi va trebui să fie personal specializat care să atragă atenţia dacă procedurile nu se respectă”,

spunea primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu în şedinţa de Consiliul Local.

ADI ECODOLJ va angaja 20 de persoane

Întrebaţi, reprezentanţii ADI spun că au nevoie de 20 de persoane. Acestea vor fi angajate conform unei proceduri care va fi aprobată în Adunarea Generală a ADI.

Platforma de gunoi îngropată
Platforma de gunoi îngropată

„Luna aceasta vom avea Adunare Generală şi vom extinde organigrama cu 20 de posturi. Cei de la Salubritate, Corp Control pot să vină la noi, dar şi alte persoane. Vom intra pe Craiova şi avem nevoie de personal. Cum se vor face angajările vom decide tot în Adunarea Generală care va avea loc la sfârşitul acestei luni. Aşteptăm şi după votarea bugetului Municipiului Craiovei. Nu ştiu cum vom selecta noul personal, dar nu văd de ce să nu-i angajăm la noi”,

a precizat Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.

La acest moment angajaţii de la Salubritate care urmează să plece au primit un preaviz pentru o perioadă de 20 de zile. La împlinirea tremenului de preaviz se va emite decizia de concediere şi încetarea contractului individual de muncă. Câţi vor fi reangajaţi şi cîţi vor rămâne fără un loc de muncă, nimeni nu ştie.
Am solicitat şi un punct de vedere de la SC Salubritate Craiova SRL, dar nu l-am primit până la închiderea ediţiei. Acesta va fi publicat în momentul în care va fi primit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS