10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarda de Mediu trece, şantierele merg mai departe

Garda de Mediu trece, şantierele merg mai departe

Șantierele de construcții reprezintă a doua mare sursă de poluare a aerului după traficul rutier, spun specialiştii în domeniul mediului. Acestea sunt în mare parte responsabile de poluarea aerului din marile aglomerări urbane. Nici Craiova nu este ferită de această problemă majoră. Garda de Mediu a făcut în ultima lună 21 de controale şi a aplicat 7 amenzi în cuantum de 130 de mii de lei.

În ultimii ani, craiovenii s-au tot plâns că aerul din oraş este mai tot timpul anului greu de respirat. Iarna din cauza operatorului care furnizează căldură oraşului, vara este poluat din cauza prafului şi depozitului de gunoi. Recent un alt poluator şi-a făcut simţită prezenţa, şantierele. Craiova este în ultima perioadă plină de șantiere. În toate cartierele oraşului se sapă, se cară betoane, se construiește. Se înalţă bloc după bloc, iar spațiul verde dispare văzând cu ochii. Din această cauză, aerul din oraș este plin de praf și deseori imposibil de respirat. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns otrăvirea acestuia cu gaze de eşapament şi noxe de la coşurile CE Oltenia. Și, lucrurile nu fac decât să se înrăutățească, în loc să se schimbe în bine.
În ciuda faptului că prin autorizația de mediu, firmele constructoare sunt obligate să doteze șantierele cu perdele de protecție, sisteme de udare a incintei și de spălare a mașinilor de mare tonaj înainte ca acestea să iasă în traficul din oraș, acest lucru nu prea se întâmplă.

Însă, numai Garda de Mediu poate să verifice și să aplice amenzi în cazul în care constată că nu se respectă această obligație.

Șantier
Șantier

Primăria dă vina pe șantiere pentru poluarea din Craiova

După o serie de sesizări venite din partea populaţie, că aerul Craiovei este poluat şi administraţia locală craioveană a luat atitudine. Primăria Craiova a dat vina pe firmele de construcții pentru poluarea din oraș. Asta s-a întâmplat după ce în perioada 22 – 25 februarie 2021, s-a constatat o depășire a indicatorilor de poluare măsurați la stațiile de monitorizare a calității aerului din zonele Billa și Calea București (Piața Centrală).


Cele două stații de monitorizare a aerului sunt amplasate în zone unde se construiește foarte mult, iar executanții lucrărilor nu respectă autorizația de construire emisă de municipalitate.
Potrivit documentelor înregistrate la Primăria Craiova, figurează un număr de opt șantiere deschise în zona Pieței Centrale și 14 șantiere în zona Billa.

Ce a găsit Garda de Mediu pe șantiere

Prin urmare, constructorii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu care au luat la puricat şantierele din oraş. 21 de şantiere au fost verificate, iar 7 constructori au fos amendaţi.

„Acţiunile s-au derulat în baza Circularei 60/GM/05/01.2021 a Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu şi au vizat: amplasamente care deţin surse de emisii industriale; amplasamente unde se înregistrează arderi necontrolate de deşeuri; şantiere în construcţii; operatori care desfăşoară activităţi de salubrizare stradală. Acţiunile efectuate la şantierele de construcţii au totalizat un număr de 21 de controale şi 7amenzi în cuantum de 130 de mii de lei, din care au fost realizate: 4 inspecţii în luna ianuarie, 6 inspecţii şi o amendă în cuantum de 3 mii de lei, în luna februarie şi 11 inspecţii şi 6 amenzi în cuantum de 127 de mii de lei, în luna martie. Totalul acţiunilor de inspecţie şi control realizate în baza circularei, a fost de 52 de controale şi 25 de amenzi în cuantum de 220 de mii de lei”, a explicat Gheorghe Călinoiu, comisar-şef al Gărzii de Mediu.


Acesta are explicaţii halucinante: „Şantierele poluează, dar staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului nu înregistrează”.

Șantier
Șantier

Șantierele verificate și amendate

„În zona Billa avem staţie automată de monitorizare( RNMCA). Când a fost vânt la rafală, am mers pe şantier (șantierul de pe Balta Craioviţa). Într-adevăr vântul spulbera praf. Am verificat să vedem dacă ei sunt pregătiţi să facă faţă acestor spulberări. Aveau trei cisterne din care împrăştiau apă. Numai că suprafaţa este prea mare şi nu făceau faţă. Totuşi, spre surprinderea noastră PM10 (pulberi) nu înregistrau creşteri. Noi am putut sancţiona constructorii pe Legea 104, privind calitatea aerului. Constructorul a fost sancţionat a doua oară cu 15 mii de lei pentru poluare. Repet, am constatat spulberări, dar staţia nu înregistra o creşterea a valorii acestor pulberi. Mai sunt şantiere în zonă, dar nu poluează atât de mult. Probleme sunt și la şantierele de construcţii de pe Calea Bucureşti şi din zona Gării. Acestea au fost amendate.
Alte şantiere care au fost sancţionate, lasă de dorit din punct de vedere al deşeurilor care sunt lăsate de izbelişte în perimetrul santierului”, a mai spus Gheorghe Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS