22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii primesc căldură şi apă caldă fără contract

Craiovenii primesc căldură şi apă caldă fără contract

Noul furnizor de căldură şi apă caldă din Craiova, SC Termo Urban SRL încearcă să încheie contracte cu asociaţiile de proprietari pe repede înainte. Contractul dintre vechiul operator, SC Termo şi producătorul de agent termic primar CE Oltenia este valabil până la data de 08.04.2021. În această situaţie cele aproximativ 400 de asociaţii de proprietari rămân „în aer”. Acestea au contracte cu un operator care nu mai funcţionează, dar primesc apă caldă şi căldură de la un furnizor cu care nu au nici un contract legal. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că nu vor mai plăti în lunile care urmează facturile la energie termică.

Falimentul SC Termo Craiova SRL bulversează asociaţiile de proprietari din Craiova. Furnizorul de apă caldă şi căldură dispare definitiv la sfârşitul acestei săptămâni. Atunci va furniza pentru ultima dată agent termic blocurilor din Craiova. Este momentul în care contractul dintre acesta şi producătorul de energie termică, CEO încetează.

„Noi mai furnizăm agent termic către populaţie până la data da 08.04, ora 24.00.”, a precizat Gheorghe Nedelescu, reprezentant SC Termo.


Din data de 09.04, craiovenilor le furnizează apă caldă şi căldură noua societate, Termo Urban.

„Contractul cu SC Termo Urban Craiova SRL îşi produce efectele începând cu data de 09.04 2021”, a precizat Elena Zamfir, purtător de cuvânt al CEO.

Căldură şi apă caldă fără contract. În lipsa unui contract, asociaţiile de proprietari nu ştiu cui să plătească factura

Se ridică o întrebare. În baza a ce va furniza noua societate căldură şi apă caldă asociaţiilor de proprietari? Din punct de vedere juridic nu există nici un raport contractual între operator şi beneficiar. Cele aproximativ 400 de asociaţii de proprietari din Craiova nu au până la această dată contracte încheiate cu Termo Urban. Sunt voci în rândul reprezentanţilor proprietarilor care spun că luna viitoare nu vor plăti facturile la căldură fiindcă nu ştiu cine este furnizorul şi care sunt condiţiile noului contract.

„Deocamdată nu am primit nici o adresă ca să încheiem contracte noi. Nu ştiu ce bază legală au să mai încaseze. Situaţia este cam ciudată. Nu ştiu cum furnizează ei acum apă caldă şi căldură. Am văzut că tot sună, să le plătim, dar eu nu le mai plătesc până nu ştiu clar cu cine am contract”, este de părere Marin Trăsnitu, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Valea Roşie.


Lipsa unui contract şi a unor lămuriri din partea noului furnizor sau a autorităţilor locale creează o stare de incertitudine în rândul proprietarilor.


„De la Termo Urban nu ne-au trimis nici o adresă. Cum intră noua societate, dacă nu au contracte cu noi? Oamenii ne întrebă: Noi cui plătim? Luna aceasta nu dau nici un ban la Termoficare. Eu nu ştiu cui să plătesc facturile, fiindcă nu ne-au anunţat ce se va întîmpla.”, spune Ion Poenaru, preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Brazda lui Novac.

Semnarea contractelor cu asociaţiile de proprietari, pe repede înainte

Termo Urban a început de ieri primele negocieri cu asociaţiile de proprietari care au fost chemate la sediul societăţii pentru încheierea contractelor. Între asociaţiile de proprietari care s-au arătat interesate să stabilească un acord cu noua societatea se numără asociaţia de proprietari 18 Rovine, asociaţia de proprietari IJK- 49 apartamente, şi 1 Mirceşti.

„Am luat contractul de la Termo Urban. Urmează să-l analizăm şi până la sfârşitul săptămânii decidem ce vom face”, spune Gheorghe Albu, preşedintele asociaţiei de proprietari 1 Mirceşti.


Pregătirea semnării contractelor de furnizare a energiei termice s-a făcut în mare grabă, iar reprezentantul societăţii nu concepe ca cele aproape 400 de contracte să nu fie încheiate până la jumătatea lunii mai, când se emite prima factură.

Lorena Nicolăiţă

Ce spune directorul SC Termo Urban

„Noi am anunţat asociaţiile de proprietari despre procesul de încheiere a noilor contracte. Din data de 09. 04, asociaţiile vor plăti căldura şi apa caldă în baza noului contract. Asociaţiile au fost anunţate telefonic, timpul este foarte scurt şi ne-am mobilizate. Luni am negociat primele contracte cu asociaţiile de proprietari. La rândul nostru şi noi am încheiat contracte cu furnizorii.

Vom încheia contracte cu asociaţiile cât şi convenţii individuale cu proprietarii. Noi avem o informare la contracte în care le explicăm ce au de făcut pentru încheierea acestor convenţii. Conform Legii nr. 196/2018, furnizorul vine cu această propunere către asociaţii sau invers. În cel mai scurt timp, asociaţiile trebuie să întocmească documentaţia necesară încheierii convenţiilor individuale. Este şi interesul dumnealor să încheie aceste convenţii. Contractul nu aduce nimic nou, este un contract cadru stabilit printr-o legislaţie. Noi nu putem pune clauze abuzive în acest contract. despre convenţiile individuale ştim cu toţii. Sunt asociaţii de proprietari care aveau încheiate convenţii individuale şi pe vechea societate. Factura se va emite pe 15 mai şi până la acest moment trebuie să avem încheiate toate contractele”, a declarat Lorena Nicolăiţă, director SC Termo Urban.

Noul operatorul spune că în momentul în care va avea probleme cu rău-platnicii va merge pe aceleaşi măsuri ca şi până acum: notificări, executări silite şi sistarea utilităţilor. Măsuri care au demonstrat din plin că nu sunt o rezolvare atunci când beneficiarul nu-şi plăteşte datoria. Degeaba au fost strânşi cu uşa datornicii, Termo a ajuns în faliment şi restanţele nu au fost recuperate.

În concluzie, SC Termo Urban mai are trei zile până începe legal să furnizeze agent termic în Craiova şi niciun contract încheiat cu beneficarii, în speţă asociaţiile de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS