12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO asociație de proprietari din Craiova are datorii la căldură cât prețul unui bloc

O asociație de proprietari din Craiova are datorii la căldură cât prețul unui bloc

O asociație de proprietari din Craiova a ajuns să datoreze furnizorului de căldură nici mai mult, nici mai puțin de 6.939.928 de lei (peste un milion de euro). Aceasta este pentru toți furnizorii de utilități din oraș oaia neagră a datornicilor. Faptul că blocurile arondate acesteia rămân frecvent fără căldură, apă caldă și rece nu-i deranjează pe proprietari. Pe de altă parte, nici furnizorii sau autoritățile locale care au un Serviciu de monitorizare a asociațiilor de proprietari nu și-au ridicat un semn de întrebare, unde ajung banii din încasări.

La Asociația de proprietari 14 Romanescu din cartierul 1 Mai domnește haosul. Asociația este cunoscută în oraș ca una cu mari debite către furnizorii de utilități. Frecvent, parte din blocuri rămân iarna fără căldură și apă caldă, iar vara fără apă rece. Furnizorii acuză asociația de proprietari că nu plătește facturile. Asociația de proprietari îi acuză pe locatari că au restanțe. Proprietarii ridică din umeri și fac ce știu mai bine se debranșează, fie că au sau nu aprobarea operatorilor de servicii.

“Asociația de proprietari 14 Romanescu are o datorie curentă de 6.902.615 de lei pentru care a fost dată în judecată. Aici se adaugă suma de 36.849 de lei penru energie termică și penalități neachitate din data de 31.03.2020. Sunt 15 dosare la executor din care nu s-a încasat nimic. Ultima plată a fost făcută la 31.12.2020, suma de 1.773 de lei”, se arată într-un răspuns al SC Termo Craiova SRL.

Cu suma datorată furnizorului de căldură al orașului, poți cumpăra un bloc întreg. Numai că, nimeni nu știe cum de a ajuns o asociație cu 34 de blocuri să nu-și plătească furnizorii ani la rând, dar să beneficieze de serviciile acestora.

Furnizorii susțin că sunt de-a dreptul sfidați de angajații și reprezentanții Asociației 14 Romanescu. Asociația nu are nici un angajat, dacă ar fi să judecăm după datele înregistrate la primărie. Aici nu figurează nici un administrator doar un nume în dreptul președintelui, Victor Andronache. L-am căutat pe acesta și l-am găsit acasă. Este, într-adevăr un locatar din asociația cu pricina, dar acesta susține că nu este el președintele.

„Eu nu sunt președintele asociației. Nu știu cine m-a trecut acolo. Am fost și la primărie și le-am spus să mă șteargă din liste. Eu locuiesc într-un bloc debranșat de la utilități și nu mă interesează de asociația de proprietari. Nu știu de datorii. Noi avem gazele separat, apa, nu mai avem treabă cu ei”, spune Victor Andronache, locatar în blocul S36, cartier 1 Mai.

Cu alte cuvinte, asociația nu are un președinte, iar de comitet nimeni nu a auzit.

„Noi nu mai avem treabă cu asociația. Ne-am debranșat cu toate utilitățile. Nici femeia de serviciu nu o plătim, că nu avem nevoie. Locatarii se gospodăresc singuri. Nu știu ce fac ceilalți. Nu știu cine este la asociație. Știu că au sediul în blocul vecin, dar mai multe nu mă interesează”, spune o locatară din blocul S35.

O asociație fantomă?

Într-adevăr, la sediul Asociației de proprietari nr.14 Romanescu, lacătul este pus pe ușă. Nimic nu-ți indică faptul că aici ar fi o asociație de proprietari. Excepție face inscripția de la intrare, lângă interfon, unde cineva a scris cu majuscule „ASOCIAȚIE – zero”. Cu alte cuvinte tastezi la intrefon zero, ca să ai acces în sediul asociație. Numai că, interfonul nu funcționează. În blocurile arondate respectivei asociații de proprietari listele de întreținere lipsesc cu desăvârșire. Sunt scări de bloc, cele mai multe dintre ele insalubre, în care avizierul este un obiect inexistent.

Apelând un număr de telefon care ar aparține actualului administrator, ne răspune o angajată a asociației.

”Nu este administratorul. Eu sunt casiera. Vreți să-i transmit ceva? Noi avem foarte mulți restanțieri și acum suntem cu ei în instanță sau la executor. Noi avem și multe blocuri debranșate. Nu avem ce să le facem”, spune angajata Asociației de proprietari nr.14 Romanescu.

Greu de verificat

Angajații primăriei Craiova – Serviciul monitorizare asociații de proprietari- spun că nu au mai trecut de mult pragul respectivei asociații.

„În ultima perioadă nu am avut controale la asociațiile de proprietari, dată fiind această perioadă mai dificilă. S-au făcut verificări, acolo unde au fost sesizări nominale”, a afirmat Adriana Câmpeanu, director la Direcția Fond Locativ și Control Asociații de Proprietari.

Este de înțeles că această sumă fabuloasă nu s-a acumulat într-un an, doi. Debitele s-au adunat în timp, dar autoritățile, furnizorii sau locatarii, cei care sunt bun-platnici nu s-au întrebat unde ajung banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS