5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProbele Covid-19, cărate cu lada pentru răcit bere şi sucuri

Probele Covid-19, cărate cu lada pentru răcit bere şi sucuri

Personalul de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj (SJU Gorj) folosește pentru transportul probelor recoltate de la suspecții Covid-19 o ladă frigorifică pentru răcit berea și sucul.

Este echipamentul achiziționat de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj pentru lupta împotriva coronavirusului.

Lada poate fi cumpărată de la orice supermarket cu doar câteva zeci de lei. Nu este compatimentată, iar probele recoltate sunt puse unele peste altele. În plus, echipamentul respectiv nu este dezinfectat și este plimbat, de către salariații care merg la recoltări, de la Serviciul de Ambulanță la locuințele unde se recoltează probe, respectiv la sediul Direcției de Sănătate Publică Gorj.

În aceste condiții, nimeni nu poate garanta că echipamentul respectiv nu devine un posibil mijloc de răspândire a coronavirusului.

Nu au participat la ședințe de instruire

O ladă frigorifică profesională folosită pentru transport de medicamente, vaccinuri sau probe medicale costă de 10 ori mai mult.

Sunt echipamente utilizate special în domeniul medical și nu pentru a ține sucul rece, destinația pentru care a fost concepută lada frigorifică aflată acum în dotarea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.

Personalul de la unitatea amintită a spus că nu au fost organizate nici cursuri de instruire pentru recoltarea de probe și fiecare salariat trimis să recolteze probe pentru depistarea Covid-19 procedează cum crede. De asemenea, nu a fost stabilită o procedură clară în privința modului de lucru în teren, recoltarea și predarea probelor, astfel încât să se prevină răspândirea coronaviruslui.

Unul dintre asistenții medicali trimiși să recolteze probe de la suspecții Covid-19 chiar a consemnat la un moment dat faptul că nu este sigur pe validitatea probelor, dat fiind faptul că nu a beneficiat de instruire din partea unor specialiști.

Documentele sunt întocmite acasă, la suspecții Covid-19

Nu este stabilită nici procedura privitoare la întocmirea documentelor care îi vizează pe suspecții Covid-19.

De asemenea, au fost cazuri în care s-a folosit același echipament de protecție când au fost recoltate probe de la mai multe persoane, de la adrese diferite.

„Nu știu ce este cu aceste lăzi, lădițe pentru suc sau pentru mers la picnic. Există echipamente profesionale, compartimentate, cu separatoare, nu să pui probele unele peste altele de la mai mulți suspecți Covid.

Cine garantează că sunt valide acele probe când se fac testele? Apoi, noi trebuie să completăm și documentele la domiciliul unde facem recoltarea. Acele 4-5 fișe pe care le completăm sunt depuse la Direcția de Sănătate Publică Gorj. Merg din mână în mână. Se poate transmite virusului.

Și lada, la fel! Nu este dezinfectată. Putem merge la o persoană pozitivă, apoi la una negativă și transmitem virusul pentru că de multe ori avem un singur costum. În mod normal, trebuie un costum de protecție pentru fiecare deplasare. Trei domicilii, trei costume.

Nu s-a făcut nici instruirea cum să recoltăm. Sunt două bețișoare. Ele se pun în același tub. Unii le puneau în tuburi diferite. Trebuie să fie stabilită o procedură pentru toate situațiile pe care le întâlnim pe teren”, a declarat Cristi Aldescu, președintele Sindicatului Ambulanța Gorj.

La rândul său, Constantin Mitroi, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, a precizat că la nivelul instituției există dotările necesare, iar personalul ar fi beneficiat de instruiri pentru recoltarea de probe de la suspecții de coronavirus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS