5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPrimele bilanţuri ale cutremurului care a afectat Turcia şi Grecia

Primele bilanţuri ale cutremurului care a afectat Turcia şi Grecia

Un cutremur puternic, măsurând 6,7 pe scara Richter, a fost înregistrat astăzi în largul insulei grecești Samos, în Marea Egee, la o adâncime de circa zece kilometri, cu epicentrul la 17 km de Izmir, al treilea cel mai mare oraș al Turciei.

Cutremurul a fost resimțit și în capitala Greciei, Atena, la aproximativ 300 km distanță de epicentru, dar și la Istanbul. Premierul grec a amânat anunțul televizat privind noile restricţii Covid-19, pentru a face un bilanț al situației.

12 morți și 419 răniți în Turcia

Potrivit ultimelor informații oficiale din presa turcă, 12 persoane au murit și 419 au fost rănite. „Cel puțin douăzeci de clădiri s-au prăbușit“, a declarat primarul orașului Izmir, Tunc Soyer, pentru televiziunea locală.

Agenția de știri turcească Anadolu vorbește și despre numeroase persoane prinse sub dărâmături.

Un minitsunami, cu valuri de aproximativ un metru înălțime, a lovit coasta în zona orașului, inundând magazine și case din cartierul Seferhisar.

Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a afirmat că nu s-au constatat pagube în capitala economică a țării.

Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit nord-vestul țării și a ucis peste 17.000 de oameni, dintre care 1.000 în Istanbul.

În 2011, un cutremur de 7,1 pe scara Richter s-a produs în provincia Van (est), ucigând peste 600 de oameni.

Doi morţi şi zece răniţi în Grecia

Daune sunt raportate și pe insula greacă Samos, în fața coastelor turcești. Aici oamenii s-au bulucit pe străzi, cuprinşi de panică. Doi adolescenţi au murit zdrobiţi de un zid.

Cutremurul a făcut să se prăbușească o bucată din faţada bisericii Panagia Theotokou din Karlovassi, una dintre stațiunile turistice de pe insula greacă.

În Vathi, un alt oraș insular, s-au prăbuşit mai multe case nelocuite. Patru persoane rănite au fost transportate la spital, printre care o femeie este în stare gravă. Guvernatorul insulei, Kostantinos Moutzouris, a declarat televiziunii publice grecești că și rețeaua rutieră a fost deteriorată. De asemenea, şi în Samos un mini tsunami a inundat străzile.

Nici un român printre victime

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, autorităţile turce, respectiv autorităţile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale României în cele două state cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de seismul de astăzi, iar misiunile ţării noastre nu au primit solicitări de asistenţă consulară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS