12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeDr. Băltăreţu, Premium Estetic Dental: „Îngrijirea dinţilor costă când stăm până e prea târziu”

Dr. Băltăreţu, Premium Estetic Dental: „Îngrijirea dinţilor costă când stăm până e prea târziu”

Stomatologia nu trebuie să însemne frică, anxietate sau bani mulţi. Deşi facem adesea aceste asocieri cu vizita la dentist, lucrurile pot sta şi altfel. Pentru a modifica percepţia pacienţilor este nevoie de educaţie pentru sănătatea dentară şi de mai multă grijă faţă de noi înşine, spune dr. Denisa Băltăreţu, fondatoarea centrului de stomatologie Premium Estetic Dental.

„Încercăm să schimbăm mentalităţi despre ce înseamnă stomatologia. Da, poate însemna costuri mari, dar numai atunci când ajungi la stomatolog prea târziu. Într-un fel, pacienţii se pun singuri în dificultate de plată. Dacă stăm până ajungem la manopere costisitoare, ne facem singuri viaţa mai grea. E mai uşor să previi. Teoria o ştim cu toţii. Ne spălăm pe dinţi, mergem la control. Dar, în România, încă nu funcţionează. Mai e mult de lucru până să ajungem de la teorie la practică”, spune medicul stomatolog.

Nu scoaterea dintelui înseamnă arta, ci tratarea sa

„Nu scoaterea dintelui înseamnă arta, ci tratarea sa. Pentru că nu există boală, ci există bolnav… Asta ne arată unicitatea fiecărui caz în parte, de aceea un medic nu poate trata toţi pacienţii la fel”, adaugă aceasta.

Echipa Premium Estetic Dental încearcă să schimbe mentalitatea pacienţilor care ajung, de cele mai multe ori, la stomatolog când problemele sunt avansate sau când nu mai pot de durere.

„Pacienţii care vin prima dată la noi au o noţiune mult prea vagă a modului în care trebuie să stea lucrurile. Uneori s-a întâmplat să refuzăm pacienţi pentru că ne cereau manopere care nu aveau nimic în comun cu diagnosticul lor. Să facem extracţii doar ca să scape de durere, sau obturaţii (plombe) atunci când nu se mai poate. Nu vor să vadă dincolo de problema de moment. Deşi, la ora actuală, accesul la informaţie este aproape nelimitat, pacienţii nu au cunoştinţele medicale necesare pentru a filtra ceea ce li se potriveşte lor. Educaţia trebuie făcută de medicul dentist, pe scaunul stomatologic, la fiecare programare la care ajunge pacientul”, spune dr. Denisa Băltăreţu. „Facem tot posibilul să salvăm dintele. Când facem extracţie, chiar suntem împăcaţi cu propria conştiinţă, pentru că ştim că, la acel dinte, chiar nu se mai putea face nimic.”

Pacienţii au fişe de monitorizare

La Premium Estetic Dental, toți pacienții au fișe de monitorizare, un sistem asemănător cu cel al medicilor de familie. „Ideal ar fi să ne găsim medicul potrivit, cu care rezonăm şi la care să rămânem pentru totdeauna. Este mult mai uşor să tratezi o persoană al cărei istoric medical îl cunoşti, care are încredere în tine şi care este unică din punct de vedere psihologic. Deşi nu pare, stomatologia are la bază multă psihologie, căci, din păcate, în anul 2020 pacienţilor noştri încă le este frică de medicul stomatolog.

Pe baza fişelor avem o evidenţă exactă a tuturor intervenţiilor făcute. În acest fel, putem ști exact ce s-a făcut și ce trebuie să facem mai departe, fără a-l trimite pe pacient pe drumuri mereu pentru o radiografie. Eficientizăm și timpul și procedurile”, explică dr. Băltărețu.

Pierderea unui dinte provoacă un dezechilibru în organism

Medicul atrage atenția că un dinte pierdut poate provoca dezechilibre și că e important să nu ajungem aici. „Noi ne concentrăm pe abordări integrative, pentru că știm ce înseamnă să pierzi un dinte. Nu e doar un dinte şi atât. E un dezechilibru în organism. La fel ca atunci când pierzi un deget şi parte din funcţionalitatea mâinii se pierde. Apar efecte secundare pe termen lung, boli în organism. Dacă studiem meridianele din medicina chinezească, fiecare dinte e asociat unui organ important din corp.”

Însă medicii de la Premium Estetic Dental spun că încep să observe o tendință de schimbare la pacienți și că, prin puțin efort, oamenii vor înțelege că trebuie să meargă la stomatolog la timp.

Echipa Premium Estetic Dental s-a mutat de două luni pe Calea Bucureşti, nr. 91, bl. A12 în faţa Şcolii generale 21. E un sediu luminos şi primitor unde pacienții se bucură de mai mult spaţiu. „Suntem mai mulţi medici, pe toate specialităţile, acoperim toate nevoile pacienţilor, aşa că era pasul firesc. Aşa că vă aşteptăm să schimbăm împreună lumea, dinte cu dinte.”

Pentru programări la Premium Estetic Dental, puteţi telefona la numărul: 0744562036.
Informaţii suplimentare găsiţi pe www.premium-estetic-dental.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS