27.8 C
Craiova
luni, 21 iunie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Coronavirus. Psih. Suzana Pavlov: Starea de spirit a copiilor depinde de a părinților. Găsiți-vă echilibrul!

Coronavirus. Psih. Suzana Pavlov: Starea de spirit a copiilor depinde de a părinților. Găsiți-vă echilibrul!

Închiderea școlilor, apoi recomandarea de izolare, urmată de starea de carantină totală instituită în aceste zile și în România sunt o provocare cu care niciunul dintre noi nu s-a mai confruntat până acum. Suntem nevoiți să lucrăm de acasă, petrecem cu copiii 24 de ore din 24, rutina noastră s-a dereglat.

E normal să ne simțim nesiguri, să nu știm cum să gestionăm situația cu totul nouă la care trebuie să ne adaptăm. Dar este important, în aceste momente, să ne creăm o nouă rutină. Ca părinți, contează mult să ne implicăm în activitățile zilnice împreună cu copiii, dar și să reușim să ne găsim spațiul propriu pentru un timp. Suzana Pavlov, psiholog, atrage atenția asupra modului în care starea de spirit a părinților influențează starea de spirit a copiilor și oferă câteva repere pentru adaptarea mai ușoară la schimbările din această perioadă.

Creați-vă o rutină

GdS: Ce ar trebui să facem pentru a trece mai ușor peste limitarea activităților în afara casei?

Suzana Pavlov: E important să încercăm să ne păstrăm o rutină sau să ne creăm una, daca nu am fost obișnuiți sa funcționăm astfel. Să ne stabilim o oră de trezire confortabilă. Să ne luăm timpul necesar pentru îngrijire fizică. Putem include aici și exerciții fizice, foarte necesare în această perioadă în care nu ne mișcăm aproape deloc în aer liber și activitățile se desfășoară într-un spațiu restrâns. Apoi, putem încerca să pregătim mesele zilei într-un mod mai creativ. Este o activitate pe care o putem face împreună cu restul familiei ca formă activă de a petrece timp împreună și a ne responsabiliza unul pentru altul.

Dacă lucrăm de acasă, aceste activități pot fi inserate printre obligațiile de serviciu. Ele ne vor menține ocupați și ne vor ajuta să simțim cât mai puțin constrângerile sociale, atât de importante și necesare, ale momentului.

În cadrul rutinei, putem adăuga câteva episoade dintr-un serial, câteva capitole dintr-o carte, un joc de familie, „curățenia de primăvară”.

Avem posibilitatea de a ne organiza singuri programul! Să nu uităm lucrurile care plac și pe care le-am tot amânat din lipsă de timp. Putem face cursuri online. Mintea noastră are nevoie de hrană și stimuli pozitivi. Putem învăța o limbă străină, putem călători virtual.

Putem relua legături vechi, cu oameni importanți pentru noi în anumite momente ale vieții. Poate fi o reconectare cu surprize minunate!

E indicat să ne setăm obiective pe termen scurt

GdS: Cum facem față schimbărilor radicale în rutina noastră?

S.P.: Este foarte important să rămânem raționali, să lăsăm cat mai puțin din gândurile negative să ne invadeze, să ne concentrăm pe chestiuni concrete, la îndemână a fi făcute.

Rutina este importantă, este necesar sa o adaptăm mediului nostru actual. Și poate fi de folos, de asemenea, să ne setăm niște obiective pe termen scurt și să facem planuri pentru a le atinge. De exemplu, ce este cel mai important acum pentru mine? Să trec cu bine de această perioadă. Ce trebuie să fac eu pentru acest lucru? Ce ține de mine să fac? Să stau în casa, să-mi pastrez echilibrul fizic și emotional printr-o rutină confortabilă, să fiu suportiv cu cei care au nevoie de mine și pe care îi pot ajuta într-un mod virtual… Care este termenul pentru care îmi setez acest obiectiv? Plecând de la aceste întrebări și răspunsuri clare, fiecare ne putem seta niste intenții sau obiective. Astfel, ne putem menține la un nivel satisfăcător măcar de funcționare.

Nu este ușor, este doar altfel și avem, fiecare dintre noi, resursele interioare de a face funcțional acest „altfel”.

E important ca și copiii să aibă propria rutină

GdS: Cum interacționăm sănătos cu copiii, dacă stăm acasă cu ei în această perioadă?

S.P.: Ne implicăm activ împreună în activitățile zilei, cele care alcătuiesc rutina zilnică a familiei. Altfel, și copiii este important să aibă rutina lor, modelată, desigur, condițiilor de acum, cu școală online și teme online.

Ce este bine să avem în vedere este acordarea de spațiu personal fiecăruia dintre noi. Și copiii, și noi avem nevoie de a fi singuri un timp pe zi pentru activități doar ale noastre. Este bine să respectăm nevoia copiilor de a nu avea chef de discuții sau activități chiar dacă noi avem starea sau nevoia pentru ele. Este bine să menținem regulile stabilite anterior chiar dacă este o situație excepțională. Este bine să fim atenți la nevoile lor, dar să nu le pierdem din vedere pe ale noastre. Copiii sunt foarte fericiți că pot fi acasă cu părinții lor. Iar noi putem să ne bucurăm mai mult de ei , jucându-ne și implicându-i în activitățile gospodărești. Să nu uităm că starea de spirit a copiilor depinde în cea mai mare masură de a noastră, a părinților. Prin urmare, dacă noi suntem bine și echilibraţi, și ei sunt bine și echilibrați!

Gândurile negative pot fi controlate

GdS: Sfaturi pentru pesimiști?

S.P.: Tendința noastră naturală este să sesizăm pericolul, să creăm scenarii negative în situații problematice. Prin urmare, pesimismul face parte din felul nostru de a fi indiferent de temperamentul pe care îl avem. Optimismul, însă, echilibrul emoțional este ceva ce trebuie antrenat constant. Îngrijorarea și teama sunt emoții normale generate de raportarea noastră rațională la situații. Panica, în schimb, are în spate o disfuncționalitate la nivel de gânduri, o distorsiune pe care, dacă înțelegem că o folosim, o putem controla. Cum? Prin gândirea rațională. Gândurile negative este firesc să apară, mai ales într-o situație cu atât de multe variabile. Dar ține de fiecare dintre noi să ne menținem gândirea în parametrii raționali.

Putem face acest lucru conștentizând că ne aflăm în scenarii negative și găsind contraargumente raționale la aceste gânduri. Putem vorbi despre aceste temeri intense cu un specialist psiholog sau psihoterapeut și ne putem menține rutina astfel încât să ne menținem funcționalitatea. Chiar dacă situația s-a schimbat acum, asta nu înseamnă că noi nu ne putem adapta. Adaptabilitatea la mediu este însăși definiția noastră, doar că, uneori , fiindu-ne așa la îndemână, am uitat să o accesăm ca resursă de bază a noastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa....

ȘTIRI GdS

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa. De asemenea, rezultatele sunt împărţite. Rassemblement National (Adunarea Naţională - RN), partidul de extremă dreapta al...

Ducele de Cambridge, William, împlinește 39 de ani

Ducele de Cambridge, William, împlinește astăzi 39 de ani. Cu această ocazie, Clarence House a distribuit pe reţelele de socializare o fotografie de arhivă...

Evaluarea Națională 2021: Linie TELVERDE pentru semnalarea neregulilor

Evaluarea națională 2021 începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Ministerul Educației anunță că va exista o linie TELVERDE...

Coronavirus România: Câte decese au fost raportate în ultimele...

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează că în ultimele 24 de ore au fost raportate 65 de decese (36 bărbaţi şi 29 femei) la...

România: Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2

Un număr de 26 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate 9.429 de...

Ajutoare de 1,2 milioane Euro pentru producătorii români de...

Producătorii români de plante aromatice pot obține de la stat ajutoare de minimis de 1,2 milioane de euro în total, conform unei hotărâri de...