14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Bomba“ de la ANL

„Bomba“ de la ANL

Scandalurile parcă nu mai contenesc la blocurile ANL Potelu din Craiova. După episodul cu subsolurile, a venit şi cel cu acoperişurile. Acoperişuri care au fost distruse, din câte spun locatarii, de muncitorii angajaţi de primărie să repare, cu ani în urmă, burlanele. Acum chiriaşii acuză că, în unele blocuri, la etajele superioare, sunt infiltraţii de la ploi, şi arată cu degetul spre primărie. Aceasta, în calitate de proprietar şi administrator, are în sarcină aceste reparaţii.

Dar să o luăm cu începutul. De ce au fost obligaţi chiriaşii să elibereze subsolurile pe care le ocupaseră abuziv, dar şi cu toleranţa primăriei? Atât reprezentanţii administraţiei locale, cât şi locatarii dau în vileag cele petrecute aici. De la furturile de curent, la chefuri şi grătare, de la creşterea de „iarbă“ în bloc până la depozitare de marfă folosită pentru comercializare.

Blocul R1 ANL Potelu/foto:Claudiu Tudor


În urma verificărilor făcute de primărie împreună cu poliţia s-a constatat că în blocul R17 Potelu un chiriaş fura curent. Acesta avea un fir tras pe conducta de apă de la centrala termică, aflată în subsol. Tot aici îşi amenajase o boxă şi instalase un radiator ca să-i încălzească podeaua din apartament. În blocul R1, locatarii aveau un frigider în casa scării, pe care scriseseră „Crama ANL“. Aici îşi ţineau băutura şi o foloseau când făceau grătare şi chefuri în curtea blocului.

Un locatar din R11 îşi ţinea în subsol toată marfa pe care o comercializa la firmă.

Primăria a tolerat de-a lungul timpului faptul că oamenii mai ţineau conserve acolo. Într-un fel, ei se mai ocupau în acest fel de îngrijirea subsolului. Dar aceste subsoluri nu au fost date, prin contractul de închiriere, locatarilor. Aceste subsoluri tehnice, unde sunt centrala termică, hidroforul, pompa de apă, toate instalaţiile tehnice, nu au fost date nici măcar în administrarea asociaţiilor. Fac parte din patrimoniul public al municipiului.

Oamenii au depozitat acolo tot felul de vechituri. Este un adevărat pericol fiindcă centralele din subsol sunt pe gaze. Cel mai grav, am depistat o familie care nu avea energie electrică şi fura curent de la centrală. Locatara este deja acţionată în instanţă de noi pentru restanţe. Am înţeles că ea este suspectă de trafic de droguri şi ar fi fost arestată. Se pare că ar fi crescut canabis chiar aici, în locuinţă.

A racordat un fir electric, prin conducta de apă, de la centrala termică până în apartament. Fura curent şi îşi racordase în subsol un reşou. A spus că îşi încălzea în acest fel podeaua de la apartament.
Mai mult, la intrarea într-un bloc aveau un frigider cu băuturi pe care scriseseră sigla „Crama ANL”, unde locatarii îşi ţineau băuturile şi făceau acolo grătare. Băutura a fost luată de acolo în prezenţa celor de la primărie.

Nu luam măsuri extreme dacă nu am fi găsit aceste nereguli aşa grave. Verificările au fost făcute împreună cu Poliţia Locală, Naţională şi Judiciară, cu jandarmi. Acum subsolurile sunt eliberate,

a declarat, pentru GdS, Doina Pârvu, director Direcţia Fond Locativ Craiova.

Vecinii ştiau, dar tăceau

Bloc ANL/foto:Claudiu Tudor

Despre aceste întâmplări scandaloase aveau habar şi cei de la asociaţiile de locatari, precum şi locatarii.

Locatarul care s-a legat din beci este de la mine din asociaţie. Eu am fost cu administratoarea şi l-am debranşat. Noaptea s-a legat la loc. Când au venit cei de la Termo să pornească căldura, au văzut. Am înţeles că de la legătura aia s-a ars o piesă la centrală termică. I-au scos pe toţi din subsol. Ne-au spus de la primărie că nu mai avem voie în subsoluri,

a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari R20, Ion Ştefan.


Este prăpăd, să vezi ce maşini vin noaptea pe la blocurile sociale. Vin ele cu un rost. Furau curent din subsol şi noi tot am spus la asociaţie că este un consum mare de energie electrică pe părţile comune. În subsol ce să fie, un bec, iar cel de la centrală are şi el un bec şi o priză. Nimeni nu a controlat, până a venit primăria. Eu nu am avut nimic în subsol,

a povestit un locatar din blocul R6 Potelu.

Şi acoperişul, cât costă acoperişul?

Gunoiul scos din subsolurile blocurilor ANL

Cea de-a doua problemă, cea cu acoperişurile, a urmat celei cu subsolurile. Şi de această dată a ieşit cu scandal. Locatarii s-au supărat când au aflat că fiecare bloc trebuie să dea 5.000 de lei pentru schimbarea unor ţigle şi coame de pe acoperiş.

Am făcut şedinţă şi a venit o firmă care ne-a cerut 5.000 de lei ca să ne repare acoperişul. Administratorul de la asociaţie s-a implicat. Suma este foarte mare, nu este necesar să facă tot acoperişul, sunt câteva ţigle. Nu putem intra aşa în iarnă“,

a spus o locatară din blocul R1.

Un altul spune:

Sunt ţiglele sparte, vreo 25, olanele sunt deplasate. Nu a venit primăria să ne repare, deşi ea trebuie, că este proprietar. Au adus cei de la asociaţie o firmă şi ne-au cerut 5.000 pentru 25 de ţigle şi şapte olane. Preşedintele nu se implică, nu face nimic.

Administratoarea spune că ea i-a găsit pe cei cu firma respectivă, dar noi nu plătim suma asta. Sunt probleme la apartamentele de la etajul III. Iarna asta va fi prăpad. Eu am spus că trebuie să strângem deja bani, să ne facem acoperişul. Ce putem face? Noi avem nevoie de un preşedinte de asociaţie care să se zbată, nu de oameni care să ne ia peste picior. La R1, R3, R5, R7 sunt problemele,

a explicat locatarul din blocul R1.


Probleme cu acoperişurile au şi locatarii din blocurile sociale.

Acoperiş/foto: arhivă


Acum doi ani, când au reparat burlanele, au spart ţiglele, au dobodât coamele. Acum trebuie să le repare că plouă la cei de sus. A venit şi vântul şi le-a mai doborât. Din asociaţia mea, probleme sunt la blocurile R17 şi R19. Am făcut sesizare la primărie şi nu am primit nici un răspuns,

a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari R20, Ion Ştefan.

Ce face asociaţia ?


Despre cum gestionează asociaţia de locatari această stare de nemulţumire a chiriaşilor, am aflat de la angajaţi.

Nu am primit nici un răspuns de la primărie. Au făcut nişte reparaţii acum doi ani. Cei care au făcut atunci reparaţiile au călcat, au spart ţiglele, altele s-au dislocat, au fost luate de vânt. Sunt vreo cinci blocuri cu probleme. Am găsit o firmă, au notat la fiecare scară ce au văzut din pod şi au spus în mare costurile. Dar la acest moment nu ne-au făcut un proiect, un deviz. După ce ne vor face un deviz pentru fiecare scară în parte, discutăm cu locatarii.

Nu este atât de rău cum spun locatarii. Oamenii mai au câte o găletuşă pusă pe ici, pe colo, că sunt nişte ţigle, nişte olane picate, dar nu este aşa de rău. Să vedem şi primăria ce decizie ia, altfel trebuie să ne gospodărim noi la nivelul asociaţiei,

a spus Viorica Mehedinţeanu,

administratoare la Asociaţia R2008 Potelu.


În schimb, preşedinta asociaţiei a refuzat să dea declaraţii cu privire la nemulţumirea care mocneşte în asociaţie.


Eu sunt preşedintă la o secţie de votare şi nu pot să fac nici o declaraţie în această săptămână. Peste o săptămână vă fac declaraţii,

a spus preşedinta Asociaţiei R2008 Potelu, Ionela Drăghici.

Primăria promite să se ocupe de reparaţii la blocurile ANL

Cu privire la reparaţiile care se impun la unele dintre acoperişurile blocurilor ANL, reprezentanta primăriei, Doina Pârvu, a spus:

Sunt notificări venite de la asociaţie în acest sens, noi le-am transmis la Serviciul Patrimoniu. Chiar săptămâna trecută am redirecţionat o astfel de solicitare de la R15, către Patrimoniu. Reparaţiile mari cad în sarcina noastră, ca administrator al acestor blocuri. Reparaţiile mici cad şi în sarcina chiriaşilor.

Au un fond de reparaţii şi pot să facă aceste intervenţii minore. Trebuie să facă prin asociaţie aceste intervenţii pe părţile comune. Lucrarea trebuie făcută legal, să li se prezinte locatarilor preţurile, firma aleasă. Ei trebuie să hotărască, să încheie contractul în mod legal.


Totuşi, reprezentanţii administraţiei locale craiovene dau asigurări că acoperişurile vor fi reparate până la finele anului 2019. Tot ei susţin că nu este necesar ca locatarii să scoată bani din buzunar pentru aceste intervenţii.

Solicitările făcute de locatarii de la ANL Potelu au ajuns la noi. Ştiam de problemele de acolo. Cu siguranţă, oamenii nu vor intra în iarnă cu aceste probleme. Noi avem acord-cadru pe reparaţii clădirile de patrimoniu. Firma trebuie să încheie o lucrare, după care va ajunge şi la blocurile de la ANL,

a declarat, pentru GdS, Lucian Prejbeanu, conislierul primarului Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS