22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatiePreşedinţii sindicatelor din școli vor da raportul la inspectoratele şcolare

Preşedinţii sindicatelor din școli vor da raportul la inspectoratele şcolare

Preşedinţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt obligaţi ca, din acest an, să depună semestrial la inspectoratele şcolare un raport sintetic de monitorizare privind îndeplinirea atribuţiilor specifice.

Prevederea apare în ordinul Minsitrului Educaţiei Naţionale 4782/2019 privind degrevarea personalului didactic desemnat de federaţiile sindicale reprezentative.  Acest act normativ prevede la articolul 4 că „Preşedinţii organizaţiilor sindicale afiliate federaţiilor reprezentative transmit semestrial, inspectoratelor şcolare un raport sintetic de monitorizare privind îndeplinirea atribuţiilor specifice activităţii de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”.
Preşedinţii de sindicate spun că prin depunerea unui raport de monitorizare privind îndeplinirea atribuţiilor specifice, practic conducerea sindicatelor se subordonează inspectoratelor şcolare şi instituţiilor de învăţământ.

Ei susțin că pentru a face raportul de monitorizare va fi nevoie să facă rost de adeverinţe şi alte documente specifice prin care să justifice activitatea.

Preşedintele filailei Dolj a Sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret”, Nicuşor Cotescu spune că prin impunerea prezentării unui raport de activitate la inspectoratele şcolare, este subminată activitatea sindicală.


„În primul rând activitatea sindicală este subminată grav, având în vedere că prin specificul activităţii conducerea sindicatului  este în oponenţă cu conducerea instituţiilor. Este o situaţie hilară de a solicita şefilor de instituţii documente justificative necesare întocmirii raportului de activitate preşedintelui de sindicat. Nici un preşedinte de sindicat nu mai poate trage la răspundere anumite derapaje, atât timp cât se subordonează printr-un raport de activitate”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret”- filiala Dolj.

Președinții federațiilor vor depune raport la Ministerul Educației Naționale

De altfel, în respectivul ordin de ministru privind degevarea cadrelor didactice de norma didactică şi preşedinţii federaţiilor sindicale vor depune la semetrial la Direcţia Generală de Management Strategic şi Politici Publice a Ministerului Educaţiei Naţionale.

Președintele FSLI Dolj, Bogdan Manea a precizat că se va discuta în comisia de dialog social din Ministerul Educației Naționale despre acest raport și se va putea merge până la anularea lui. ”Atunci cân vom avea ministru al Educației vom pune în discuție și problema raportului de activitate pe care trebuie să îl depunem la inspectoratele școlare. Vom putea propune inclusiv anularea acestei prevederi”, a spus Bogdan Manea.

Conform anexei 3 a Ordinului de Minsitru privind degrevarea cadrelor didactice preşedinţii de sindicate au ca atribuţii să participe în grupuri de lucru pentru elaborarea proiectelor de acte normative şi sau administrative cu caracter normativ în domeniul învăţământului preuniversitar, respectiv pentru modificarea şi competarea acestora în baza prevederilor legale. De asemenea, trebuie să participe la activităţi de monitorizare a concursurilor şi examenelor naţionale. Participă în calitate de observatori în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, participă în comisii de dialog social, comisii tehnice la toate nivelurile. De asemenea, participă în colegiile de disciplină de pe lângă inspectoratele şcolare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS