7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCercetaţi penal pentru că au furat copacii din grădina blocului

Cercetaţi penal pentru că au furat copacii din grădina blocului

Mai mulţi copaci de pe domeniul public, mai precis din spaţiul verde al unor blocuri din cartierul craiovean Lăpuş-Argeş, au fost tăiaţi de persoane de etnie romă. Acţiunea i-a revoltat pe locatari, care spun că aceştia au fost chemaţi de preşedintele asociaţiei să defrişeze terenul de lângă blocuri cu scopul de a amenja acolo o parcare.

Este vorba de spaţiul verde din spatele blocurilor D1, D2 şi D3 de pe strada Dezrobirii, în zona Rampei Militare, unde, la sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi copaci au fost puşi la pământ de câteva persoane de etnie romă.

Deşi este domeniu public, acestea au venit aici înarmate cu drujbe și căruţe trase de cai şi au tăiat opt arbori sănătoşi.

Acest lucru se întâmpla după ce cu câteva zile mai înainte copacii fuseseră toaletaţi de angajaţii RAADPFL, la solicitarea Asociaţiei de proprietari nr. 14 Lăpuş-Argeş.

Revoltaţi, proprietarii au chemat poliţia ca să lămurească cine le-a permis şi de ce acelor persoane să intervină ilegal pe domeniul public. Tot locatarii spun că aceşti indivizi nu au acţionat de capul lor, ci ar fi fost chemaţi chiar de preşedintele asociaţiei, Constantin Enache.

Să fie mâna preşedintelui?

Proprietarii susţin că preşedintele asociaţiei de proprietari i-a chemat pe romi să taie arborii chiar dacă era vorba de o intervenţie pe domeniul public.

Aceştia au mai spun că reprezentantul asociaţiei şi-a explicat gestul prin faptul că el ar fi plantat acei copaci. Totodată, planul lui ar fi fost să mărească locul destinat parcării autoturismelor celor din bloc.

„Copacii din spatele blocului au fost toaletaţi de cei de la RAADPFL. Preşedintele nu a fost mulţumit probabil şi a chemat nişte romi, cu căruţe, cu drujbe, şi au tăiat mai mulţi copaci. Nu am înţeles de ce a făcut asta. Proprietarii au chemat poliţia, fiindcă suntem siguri că este o faptă ilegală. A venit Poliţia Locală şi poliţiştii de la Secţia 3. I-au luat pe toţi la secţie. Au făcut măcel aici, în zona verde a blocului.

Am înţeles că preşedintele vrea să facă aici parcare, dar nu cred că a procedat bine. Erau copaci înalţi cât blocul şi i-au pus la pământ. Nu ne-a întrebat nimeni. Nu se poate aşa ceva! Noi, proprietarii, suntem uluiţi, cum să tai toţi copacii din spaţiul verde al blocului? Nu a avut acordul nostru. I-a adus pe oamenii ăia cu drujbele şi au culcat copacii la pământ. Este ilegal ce a făcut. Am înţeles că li s-a făcut dosar penal“, a spus Claudiu Vava, proprietar.

RAADPFL s-a ales cu praful şi cu crengile

Pusă în faţa faptului împlinit, RAADPFL Craiova, regia care administrează domeniul public al Craiovei, nu a mai avut ce face. Şi-a trimis, în schimb, angajaţii să degajeze crengile rămase în grădina blocului şi pe alei. Trunchiurile copacilor fuseseră încărcate în căruţe şi transportate la domiciliul celor care au defrişat terenul.

Dosar penal pentru furt

Cu privire la faptele petrecute la sfârşitul săptămânii trecute pe domeniul public din apropierea blocurile D1, D2, D3 de pe strada Dezrobirii, în zona Rampei Militare, IPJ Dolj, prin purtător de cuvânt, Cosmin Grădinaru, a făcut următoarele precizări:

„În cursul acestei zile (vineri – n.r.), poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Craiova au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în zona blocului D1 de pe strada Dezrobirii, au fost tăiaţi mai mulţi arbori.

În urma verificărilor efectuate, la intersecţia străzilor Caracal și Potelu au fost depistați doi bărbați, de 23 și 43 de ani, care transportau lemne cu o căruţă, aceştia declarând că le-au tăiat cu o drujbă din zona unui bloc și le transportau la domiciliu.

De asemenea, polițiștii au stabilit faptul că arborii ar mai fi fost tăiați și de alți bărbați, de 39 și 44 de ani. Cantitatea de material lemnos a fost indisponibilizată de polițiști, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru infracțiunea de furt“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS