21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova, îngenunchiată de mafia imobiliară

Primăria Craiova, îngenunchiată de mafia imobiliară

Primăria Craiova a fost îngenunchiată de mafia imobiliară, iar clădirea fostului Liceu Sanitar „Charles Laugier” a fost demolată.

Primăria Craiova a transmis, duminică, un comunicat de presă în care comunică poziția municipalității în legătură cu demolarea clădirii fostului Liceu Sanitar „Charles Laugier” despre care Gazeta de Sud a scris în ultima perioadă. „Primăria Municipiului Craiova consideră inacceptabilă situația de la fostul Liceu Sanitar Charles Laugier și va apela la toate pârghiile legale pentru ca toți cei care se fac vinovați să suporte consecințele legii.

În fapt, proprietarul clădirilor și al terenului de pe strada Împăratul Traian nr. 39 a depus actele pentru solicitarea unui certificat de urbanism pentru demolarea tuturor clădirilor de la acea adresă. I s-a eliberat certificatul de urbanism prin care i se solicita inclusiv un aviz de la Ministerul Culturii. Având în vedere că pentru corpul C1 (clădirea principală) nu a obținut acest aviz a depus actele solicitate prin certificatul de urbanism pentru demolarea celorlalte corpuri de clădiri (anexe fără valoare istorică).

Amenzi pentru proprietar și constructor

A obținut această autorizație și a început lucrările. Între timp, Ministerul Culturii a început demersurile pentru clasarea clădirii ca monument istoric, demersuri ce implică faptul că respectiva clădire este tratată ca și monument istoric până la decizia finală (ce poate fi favorabilă sau nu solicitării). Poliția Locală a Municipiului Craiova a comunicat proprietarului acest lucru menționându-se faptul că îi este interzisă demolarea conform legilor în vigoare.

Ceea ce s-a întâmplat însă a fost un dispreț total al reglementărilor legale în vigoare: ascunzându-se în spatele acestor lucrări efectuate legal pentru care exista o autorizație, au demolat ilegal și corpul principal al fostului Liceu Sanitar, se arată în comunicatul primăriei. Primăria pare că s-a trezit din somn și spune că a aplicat amenzi de 100.000 de lei pentru proprietar și 50.000 de lei pentru constructorul care a demolat efectiv clădirea. Ca măsuri complementare, a dispus sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate. Măsurile ar fi intrat în vigoare la data procesului verbal, adică 4 august ora 12.

Punctul de vedere al edilului Craiovei

Primarul Mihail Genoiu a declarat: „Sunt profund indignat de ceea ce s-a întâmplat aseară și astăzi în Craiova. Este un moment trist pentru noi craiovenii și asta la un interval de câteva luni după ce am fost martorii unei aceeași metode de încălcare flagrantă a legii și de sfidare a opiniei publice și a arsenalului arhitectural și istoric al orașului Craiova. În mod abuziv aici s-a demolat o clădire față de care Primăria Craiova și-a transmis punctul de vedere prin emiterea unei autorizații de demolare a unor corpuri de clădire din spate, a unor clădiri foarte mici, cu restricționarea demolării clădirii principale. A fost respinsă categoric demolarea și inclusiv Direcția Județeană de Monumente Istorice a respins acest lucru, iar Poliția Locală a înstiințat inclusiv acum câteva zile constructorul că se interzice orice afectare a acestei clădiri”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS