Cea de-a noua ediție a Operațiunii Pandora, o operațiune internațională care vizează traficul de bunuri culturale, a dus la 80 de arestări și confiscarea a 37.727 de articole, inclusiv piese arheologice, opere de artă, monede și instrumente muzicale.
Cu numele de cod Pandora IX și desfășurată pe tot parcursul anului 2024, operațiunea a implicat autoritățile de aplicare a legii și autoritățile vamale din 23 de țări. Acesta a fost coordonat de Spania (Guardia Civil), cu sprijin operațional din partea Europol, INTERPOL și WCO prin intermediul Biroului său regional de legătură pentru informații pentru Europa Centrală și de Est.
Autoritățile au confiscat, de asemenea, 69 de detectoare de metale și 23 de unelte utilizate în mod obișnuit pentru săpături ilegale, subliniind amenințarea persistentă de jafuri pentru siturile culturale.
În total, 258 de cazuri au fost raportate de țările participante. Multe anchete sunt încă în desfășurare, fiind așteptate noi arestări și confiscări.
Repere operaționale
Comandamentul Carabinierilor Italieni pentru Protecția Patrimoniului Cultural (TPC), în coordonare cu Agenția Italiană de Vamă și Monopoluri (ADM), a confiscat un tablou atribuit renumitului artist Jannis Kounellis în timpul unei operațiuni comune la frontieră. În urma verificării, s-a stabilit că este neautentic. Dacă ar fi fost autentic, valoarea sa estimată ar fi fost în jur de 100.000 EUR. Într-o anchetă separată, CPT Carabinieri a confiscat peste 300 de obiecte, inclusiv monede, fragmente de metal și ceramică precum vârfuri de săgeți și vârfuri de lance datând din perioada romană și punica. Aceste artefacte au fost oferite spre vânzare pe platforme de comerț electronic și au fost descoperite într-un apartament privat.
Guardia Civil spaniol a demontat un grup criminal implicat în jafurile arheologice din provincia Cáceres. Șase persoane au fost arestate, iar alte trei sunt cercetate. În timpul operațiunii, autoritățile au recuperat 2.500 de obiecte arheologice, în principal monede romane bătute în orașul celtiberian Tamusia. Aceste artefacte au fost jefuite din situri arheologice protejate din provincia Caceres folosind detectoare de metale și au fost vândute ilegal prin intermediul platformelor de socializare.
55 de monede antice și un inel
Tot în Spania, Guardia Civil a interceptat un pasager care încerca să zboare din Palma de Mallorca către Germania, purtând 55 de monede antice și un inel. O anchetă ulterioară a condus la un rechizitoriu pentru infracțiuni împotriva patrimoniului cultural și jefuirea epavelor subacvatice și a siturilor arheologice. În total, au fost confiscate 64 de obiecte cu valoare istorică și 1.576 de monede antice.
În Grecia, Departamentul Patrimoniului Cultural și Antichităților din Atena a recuperat cinci icoane bizantine. Acționând pe baza informațiilor și folosind tehnici speciale de investigație, inclusiv un ofițer sub acoperire, trei persoane au fost arestate în timp ce încercau să vândă icoanele pentru 70.000 de euro.
Autoritățile vamale ucrainene au confiscat 87 de bunuri culturale care erau transportate ilegal din țară în Polonia, Moldova și România.
Patrulele cibernetice descoperă cazuri suplimentare
Pe lângă acțiunile pe teren, în timpul operațiunii au fost efectuate patrule cibernetice dedicate pentru a identifica potențialele vânzări ilicite online de bunuri culturale. Aceste investigații virtuale au condus la deschiderea de noi cazuri, demonstrând modul în care platformele digitale devin rapid un canal de alegere de către traficanți pentru a comercializa și vinde artefacte jefuite. Un total de 4.298 de bunuri culturale au fost confiscate în urma patrulelor cibernetice.
Construit pe cooperarea internațională
Operațiunea Pandora IX a fost desfășurată în cadrul Platformei Multidisciplinare Europene împotriva Amenințărilor Criminale (EMPACT). Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic și operațional investigațiilor naționale. În plus, o săptămână de patrulare cibernetică a fost găzduită de Europol.
INTERPOL a coordonat acțiuni transfrontaliere și a oferit instrumente precum baza de date cu opere de artă furate și aplicația mobilă ID-Art la sol.
Instrumentul de comunicare securizat al OMD, CENcomm, a fost pus la dispoziția tuturor participanților, în timp ce Biroul său de legătură regională de informații pentru Europa de Est și Centrală a compilat, rafinat și partajat informațiile furnizate de administrațiile vamale.
De la lansarea sa în 2016, Operațiunea Pandora a devenit o inițiativă globală cheie pentru a proteja moștenirea culturală de traficul ilicit.
Țările participante la Pandora IX (2024):
- Albania,
- Austria,
- Belgia,
- Bosnia și Herțegovina,
- Bulgaria,
- Republica Cehă,
- Franța,
- Germania,
- Grecia,
- Irlanda,
- Italia,
- Malta,
- Moldova,
- Olanda,
- Macedonia de Nord,
- Norvegia,
- Polonia,
- Portugalia,
- România,
- Serbia,
- Spania,
- Ucraina,
- Statele Unite ale Americii.
Citește și: Secretarul general al NATO vizitează nordul Norvegiei în pregătirea Summitului de la Haga